Josef Franks ikoniska mönster har blivit lyxiga lampor

Du känner säkert till det ikoniska mönstret "Terrazzo" som pryder linnetyg från Svenskt Tenn. Nu har den italienska formgivaren Luca Nichetto omvandlat det organiska mönstret till lyxiga lampor i Muranoglas!

När den italienska formgivaren Luca Nichetto fick i uppdrag att designa glas för Svenskt Tenn tog han ut svängarna ordentligt. Han omvandlade Josef Franks textila mönster ”Terrazzo” till skulpturala lampor i Muranoglas!

”Terrazzo” var ett av de födelsedagsmönster som Josef Frank uppvaktade Estrid Ericson med på hennes 50-årsdag och idag ser vi det populära mönstret på kuddar och gardiner.

Josef Franks ikoniska mönster har blivit lyxiga lampor
Luca Nichetto är formgivaren bakom kollektionen ”Fusa”. Foto: Svenskt Tenn

Luca blev genast förälskad i mönstret när han såg det och bestämde sig för att omvända de organiska och färgstarka motiven till lampor i Muranoglas! Luca, som är född i Venedig och uppvuxen i glaskonstens Murano, såg den tredimensionella potentialen i motiven och klippte helt enkelt ut bitar av tyget som han tog med till glashyttan.

Det resulterade i kollektionen ”Fusa” som är exklusivt framtagen för Svenskt Tenn och producerad på ön Murano utanför Venedig. Restfärger från den anrika glasproducenten NasonMoretti har återvunnits för att inte gå till spillo.

Josef Franks ikoniska mönster har blivit lyxiga lampor
”Terrazzo” skapades av Josef Frank och var ett av de mönster han uppvaktade Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson med på hennes 50-årsdag 1944. Foto: Svenskt Tenn

Resultatet är en serie med vackra lampor som både är funktionella med dimningsbar LED-belysning, men som också blir som skulpturala utropstecken i rummet.

– Namnet ”Fusa” betyder att smälta ihop, förklarar Luca. För mig syftar det både på samarbetet mellan mig, glashantverket i Murano och Svenskt Tenn, men det symboliserar också att vi människor i alla delar av världen behöver komma närmare varandra.

Fram till den 31 mars går det att se lamporna i en utställning på Svenskt Tenn i Stockholm. Priser från 3 600 kr.

Rulla till toppen