Styla ditt hem som proffsen – öka värdet på din bostad

Therése och Sofia är inredningsduon bakom Even Steven Agenturer. De stylar hem inför försäljningar för att maxa bostadens värde. Här delar de med sig av sina experttips!

Av Therése Nyström och Sofia Andrén Foto: Tobias Sjödin

Therése Nyström och Sofia Andrén är inredningsproffsen som arbetar på uppdrag av mäklare och privatpersoner. En del i deras dagliga arbete är att skapa guldkant på hem som ska fotograferas inför en försäljning. Deras uppgift är då att skapa en känsla i hemmet som gör att så många spekulanter som möjligt får upp ögonen för objektet och att bidra till att bostadens värde ökar.

Att styla sitt hem är något som Therése och Sofia tycker fler skulle lägga ner mer tid på i vardagen, för att få sitt hem att bli så hemtrevligt som möjligt. De uppmanar  alla att lyxa till den gråa vardagen genom att styla hemmet som ett proffs. Här är deras 6 stylingtips!

1. Rensa bort & lyft fram

Styla ditt hem som proffsen – öka värdet på din bostad

Lätta upp känslan i ditt hem genom att rensa ut alla överflödiga möbler. Det gäller att ha saker runt dig som du verkligen värdesätter i stället för att överbelasta ditt hem med en massa onödiga prylar. Låt kvalitet gå före kvantitet och investera gärna i några väl utvalda möbler i gedigna naturmaterial som kan åldras med grace. Klassiska designermöbler kostar en del, men de har en tidlös form som står sig oavsett vilka trender som råder.  

2. Håll dig till en färgskala

Styla ditt hem som proffsen – öka värdet på din bostad
Fint färgsatt rum med tapeter från Engblad & Co.

Det finns två bra metoder som du kan använda: 

50/150-metoden

Utgå från en grundfärg och gör en ljusare (dra bort 50 procent) och en mörkare (lägg till 50 procent) nyans. På så sätt får du tre olika toner av samma färg att arbeta med. Det ger harmoni och stora variationsmöjligheter. 

60/30/10-regeln

– 60 procent av rummet bör bestå av en grundfärg. Det är ofta den färg som väggarna har. 

– 30 procent av rummet bör bestå av en passande sekundärfärg – ofta soffan och mattan.

– 10 procent av rummet färgsätter du sedan med en till tre accentfärger på exempelvis kuddar och andra mindre detaljer.

3. Bädda rätt

Styla ditt hem som proffsen – öka värdet på din bostad

Ett sovrum med lyxig hotellkänsla är det många som vill ha. För att uppnå detta i ditt eget hem bör du välja sängkläder med omsorg och låta dem gå i en sammanhållen färgskala. Använd kuddar i olika storlekar för att skapa det karaktäristiska hotell-kuddhavet. Låt överkastet täcka endast en tredjedel av sängen, och investera gärna i en sängkappa. Läs mer om hur du bäddar som på ett boutiquehotell här.

4. Flytta ut möblerna

Styla ditt hem som proffsen – öka värdet på din bostad

Att möblera utefter väggarna är vanligt. Försök att hitta alternativa lösningar – flytta till exempel ut soffan och ställ den mitt i rummet. Det skapar en helt annan känsla. 

Önskar du ändå att ställa möblerna längs en vägg? Skjut då ut möblerna några centimeter. På så vis ser väggarna ut att vara längre bort, vilket gör att rummet upplevs som större. 

5. Skapa stilleben

Styla ditt hem som proffsen – öka värdet på din bostad

Gruppera dina prydnader i ett stilleben. Tanken med ett stilleben är att det ska uppfattas som ett föremål – inte flera – med hjälp av olika höjd, material, färg och form som skapar balans. Ett bra knep när du skapar ditt stilleben är att tänka på motsatsförhållanden och varva olika material, färger, former och höjder.

6. Duka upp till fest

Styla ditt hem som proffsen – öka värdet på din bostad

Varför ska fin­porslinet bara användas vid hög­tider och fester och annars stå och samla damm i ett skåp? Låt det i stället bli en del av din vardag. Ett fest­dukat bord skapar hemtrevnad och ger ett positivt intryck för alla som kommer in i köket eller matrummet.

Lär dig mer: Hus & Hems onlinekurser

Ta del av Theréses och Sofias onlinekurs “Skapa den skandinaviska stilen” med konkreta tips på färgval, möblering och styling. Här får du de rätta verktygen för att skapa ett hem i den ljusa skandinaviska stilen med naturliga material och fina detaljer samtidigt som värdet på din bostad ökar. Vid en försäljning kan ett stylat hem dra upp priset med hela 20 procent!

Pris: 490:-

Läs mer om kursen: husohem.se/kurser

Scroll to Top