Så här inreder du med ljud – rum för rum

Hur förbättrar jag akustiken i hemmets olika rum, och vilken högtalare ska jag välja? Det får du svar på här!


Hallen

Det första rum man kommer in i, ofta med gott om absorbenter i form av jackor. Kan vara värt att hänga upp ett draperi för dörren för att ta bort ljud från trappuppgång eller gata.

Vardagsrummet

Låt textilierna få utrymme. Slösa med gardiner, draperier, dukar och kuddar. In med bokhyllan och fyll den med böcker och prylar. Välj knutna eller tuftade mattor för bästa dämpande effekt. 

Köket

Hemmets skramligaste rum. Välj tysta vitvaror med lågt decibeltal, om möjligt inbyggda. Lägg en rejäl duk på bordet, gärna med bordsfilt under för att slippa skrammel från tallrikar och bestick. Sätt rejäla tassar på stolarna för att dämpa ljudet av skrap mot golvet. Sätt dämpare på lådor.

Sovrummet

Satsa på en tung gardin som kan stoppa ljud som kommer utifrån. Säng och sängkläder är en bra ljudabsorbent, men den som vill ha en extra mjuk ljudmiljö kan satsa på någon typ av sänghimmel eller sängram där det går att hänga upp textilier. 

Guide: Vilken högtalare passar dig?

Golvhögtalare: En stor högtalare som placeras på golvet. Kopplas ihop med förstärkare och musikanläggning. Eftersom stora högtalare ger bättre ljud är det här den optimala lösningen för den som vill ha mycket stereoljud. Finns numera både med kabel och trådlösa. 

Aktiva högtalare: Har en inbyggd förstärkare så att du inte behöver någon separat anläggning för att spela musik. Går att koppla direkt till dator, smart telefon eller tv. 

Subbas-system: För dig som gillar basljud men vill ha något mindre än golvhögtalare. Subbasen kan med fördel kombineras med minihögtalare för att ge stereoljud. Används ofta i hemmabiosystem. 

Trådlösa högtalare: En marknad som har exploderat de senaste åren. Genom wifi kan du lyssna på strömmad musik ur din smarta telefon. Är små och smidiga och går att placera var som helst. Behövs två för att få stereoljud, alla går inte att koppla ihop.

Källa: HiFiKlubben

Rulla till toppen