Smygtitta på Svenskt Tenns nya designsamarbete

I morgon, 25 januari, lanseras vasen "Ratio" som konstnären Mårten Medbo har tagit fram för Kosta Boda och Svenskt Tenn. Redan nu kan du få en smygtitt…

Mårten Medbo har för Kosta Boda formgett den exklusiva vasen ”Ratio”, som är slipad på ett okonventionellt sätt med en diamantsåg. Det kanske till och med är första gången någonsin som tekniken har använts för att skapa dekorativt glas…

Resultatet är en serie med vaser gjorda på fri hand så att alla är unika. Vasen finns i tre färgställningar – rökgrått, blått och rubinrött.

Smygtitta på Svenskt Tenns nya designsamarbete
Vasen ”Ratio” kommer att säljas exklusivt på Svenskt Tenn.

– Färgerna ger intressanta optiska effekter, förklarar Mårten. Det stela krockar med det mjuka och det blir lite gäckande.

Mårten förklarar att hans syn på slipat glas har förändrats en hel del under åren:

När jag gick på Konstfack blev vi tvingade att göra elevarbeten i slipat glas. Jag tyckte det kändes väldigt mossigt och resultatet blev därefter. Men flera år senare hamnade jag i Böhmen i Tjeckien och då förstod jag den otroliga hantverksskickligheten som ligger bakom dessa produkter. Det är en kunskap och en tradition som håller på att dö ut vilket är väldigt synd. Jag vill gärna förvalta arvet, men låta glaset följa med sin tid och bli mer relevant för vår tid.

Smygtitta på Svenskt Tenns nya designsamarbete
Mårten Medbo för Kosta Boda är formgivaren bakom vasen ”Ratio”.

Mårten har tidigare arbetat med keramik och under flera somrar jobbade han på Gustavsbergs porslinsfabrik där han satt och drejade i porslinsmuséet. Under den tiden fick han upp ögonen för den svenska keramiken från 40-, 50- och 60-talet.

–Det finns vissa spår av 50- och 60-tal i uttrycket även om ”Ratio” tydligast placerar sig i en samtid, säger han. Kanske kan vasen beskrivas som det djupslipade glasets 2.0.

”Ratio” kommer att säljas i limiterad upplaga om 100 vaser per färg. Kollektionen säljs exklusivt på Svenskt Tenn från den 25 januari 2019. Pris 9 000 kr/styck. Varje vas väger 5,5 kg.

Rulla till toppen