Stylingskolan del 1: Så skapar du en moodboard

För att hitta din egen stil och skapa en röd tråd i inredningen är en moodboard ett fantastiskt bra verktyg. Här tipsar inredaren Lisa Reid om hur du skapar en riktigt inspirerande moodboard.

Inredningsdesignern Lisa Reid Mjaavatten driver inredningsfirman Room Design och håller regelbundet stylingkurser. För henne är moodboarden ett fantastiskt arbetsverktyg när det gäller att planera projekt. Här tipsar hon om vad som är viktigt att tänka på när du sätter ihop en moodboard. 

1. Tänk som en utställningskurator. Det är viktigt att en moodboard är välkomponerad.

Stylingskolan del 1: Så skapar du en moodboard
Är din målbild att skapa ett vardagsrum som är inspirerat av flärdfullt 70-tal? Då kan din moodboard innehålla ett färgspann av rostiga kulörer som samspelar fint med dovt grönt, rosa och blått. Foto: Karl Andersson

2. Börja med något du vet att du ska ha i rummet – det kan vara en möbel, en färg eller en textil.

3. Skriv ut bilder som inspirerar dig från Pinterest, eller riv ur inredningsmagasin.

Stylingskolan del 1: Så skapar du en moodboard
Den här moodboarden är skapad av Barcelonabaserade trendkonsulten Gudy Herder, som driver bloggen Eclectic trends Hon har jobbat med moodboard professionellt i många år och den här är avsedd för ett lugnt och dämpat sovrum.

4. Leta upp affärer och andra ställen där du kan få med dig textil-, kakel-, material- och färg­prover.

5. Flera lager av bilder och material ger moodboarden ett visuellt djup.

Stylingskolan del 1: Så skapar du en moodboard
En bra moodboard innehåller både färger, material som plattor, golv- och textilprover, och bilder. Som den här, från Konradssons Kakel.

6. Kom ihåg att lägga in tomma ytor på din moodboard för att ge ögat andrum.

7. Gör en moodboard för varje rum du har tänkt att göra om. Då kan du enkelt se om allt hänger ihop, särskilt om du har tänkt använda olika nyanser i rummen.

Stylingskolan del 1: Så skapar du en moodboard
Många färgtillverkare, till exempel Zoffany, ger möjligheten att köpa små färgprover av de nyanser du gillar. På så sätt kan du testa färgen både på moodboarden och direkt på väggen där den ska användas.

8. Lägg till och dra bort tills du är nöjd, var inte rädd för att ösa på med färger och bilder.

Bonustips: Det är inte så dumt att samla inspirerande bilder, material och färgprover i en låda eller en mapp. Då har du din egen lilla skattkista till hands när du behöver den.

Rulla till toppen