Vilken bastutyp är du?

Tänk att få njuta i en varm bastu efter en skidtur eller vinterpromenad… Det finns många bastumodeller att välja på – modulbaserade, monteringsfärdiga eller skräddarsydda. Och det finns aggregat med olika funktioner och effekter: Mobilstyrda, eluppvärmda eller vedeldade, vägghängda eller fristående. Vad du vill ha är individuellt.

Här är 5 vanliga bastutyper – vilken väljer du? 

1. Våtbastu

Klassisk bastu som kan vara el- eller vedeldad (kräver skorsten) och där man öser vatten på stenarna för att få en fuktig och hög temperatur. En behaglig temperatur på 65–75 grader är vanligt.

Vilken bastutyp är du?
Klassisk bastu. Glasväggarna som ger skönt ljusinsläpp är bekvämt placerade intill badkaret. TylöHelo.

2. Torrbastu

Kräver aggregat som ger en torr och hög temperatur. Kan komma upp över 100 grader.

3. Ångbastu

Ger en lägre temperatur än våtbastun, men en högre luftfuktighet producerad av en ånggenerator. Den härstammar från Orientens badhus med en temperatur på 50–60 grader. Ångbastun räknas som våtutrymme.

Vilken bastutyp är du?
Tänk lite extra på belysningen i bastun. Här är bastulavarna ljussatta både med fiberbelysning. Bastuaggregatet Narvi Softy i pelarform ger möjlighet till långa mjuka bastubad då vattnet kan rinna jämnt nerför stenarna. Det finns många träslag att bygga bastu av, denna är byggd i al. Bastubutiken.
Vilken bastutyp är du?
Att bryta av träpanelen med sten blir otroligt snyggt. Det här aggregatet är inspirerat från naturen och för tankarna till en vattendroppe vars design maximerar värmen. Bastubutiken.
Vilken bastutyp är du?
Bastuinredningen har ett upphöjt golv och en frontvägg i glas för att ge en illusion av större rymd. Exacta.

4. Kombinationsbastu

En modell som gör att man kan stänga av ångfunktionen och istället använda som torr- eller våtbastu.

5. Infrabastu eller infrarum

Denna avger ljusstrålar som omvandlas till värme. En värme som går in i huden och uppskattas särskilt vid olika former av värk. Det finns även kombinationer med infraröd bastu och våtbastu. 

Vilken bastutyp är du?
Infrarum är en ny typ av värmekälla som, till skillnad mot bastur, ger en värme som tränger in på djupet i huden. Uppskattas särskilt av människor som har värk av olika slag. Här ett skönt spa som även ger utrymme för träning. TylöHelo.
Rulla till toppen