7 vanliga förvaringsproblem – så löser du dem

Garderoben, köket och hallen är källor till förvaringssvårigheter i de flesta hem.

Varje år presenterar Elfa resultatet av sin stora förvaringsundersökning. Årets resultat visar bland annat att vi svenskar har för mycket i våra garderober. 76 procent av svenskarna svarar att de har förvaringsbekymmer när det kommer till garderoben. Därefter kommer köket med 75 procent och hallen med 70 procent. 

Här tipsar Elfas förvaringsexpert Christine Dalman om hur du löser de vanligaste förvaringsproblemen:

Problem 1: Kläder och skor som tar upp plats i garderoben.

Lösning: Här gäller det att vara tuff och verkligen rensa bort allt du inte använder. Christine tipsar om att ta det i etapper för att det inte ska bli för mycket. Bortrensade kläder och skor skänks till välgörenhet direkt, så att inte påsar blir stående längst in i hörn i flera veckor. Ett annat tips är att ge bort till vänner och släktingar, för att få glädjen att se dina kläder få ett nytt liv med någon annan. Självklart gäller det också att dra ner på sin konsumtion och att välja kvalitet framför kvantitet.

Problem 2: Hushållsapparater och köksgeråd som är i vägen i köket

Lösning: Här tipsar Christine om att jobba på höjden med hjälp av vägghyllor. Extra smart är det med hyllsystem som går att hänga på baksidan av köksdörren. Det du använder mest ska finnas lättillgängligt, prylar som används mer sällan kan förvaras längre in i skåp eller på hyllor. Ju mer du rensar bort desto mer lättstädat blir ditt kök, eftersom prylar som står framme drar till sig fett och damm.

7 vanliga förvaringsproblem – så löser du dem
Foto: Liv Sandvik Jakobsen

En tallrikshylla framhäver ditt vackra porslin, och ger dig extra förvaringsutrymme. Bygg den själv efter instruktioner som du hittar här. 

Problem 3: Köket är fullt av källsortering

Lösning: Finns det inte plats i skåpen så tipsar Christine om att du kan köpa återvinningskärl som är snygga nog att stå framme. Välj en variant med handtag så är de lättare att ta ut. Det gäller också att ta sig i kragen och verkligen gå ut med återvinningen ofta. Christine föreslår att man gör upp ett schema inom familjen, där man exempelvis ansvarar för en vecka var. 

Problem 4: Skokaos i hallen

Lösning: Det bästa tipset här är att bara ha framme de skor som är i säsong just nu. Övriga lägger du undan tills de ska användas. Se till att skorna inte står på golvet. Det optimala om man har möjlighet är att förvara dem på olika höjder, som exempelvis i hängande skoförvaringar i textil. Boxar, gärna med etiketter, är toppen för att lägga undan skor som inte används regelbundet. Ett tips för barnfamiljen är att låta barnen ha bestämda skoplatser.

7 vanliga förvaringsproblem – så löser du dem
Foto: Karin Foberg

Den här bänken är räddaren i nöden för dig som har skokaos i hallen. Bygg den själv efter instruktioner som du hittar här.

Problem 5: Teknikprylar i vardagsrummet

Lösning: Fjärrkontroller, laddare, spelkontroller och annat som används dagligen behöver en bestämd plats i vardagsrummet, för att inte hamna mellan soffkuddar. Lös problemet med hjälp av snygga förvaringskorgar, öronmärkta platser i bokhyllan eller en vägghylla som du gömmer bakom ett draperi eller en gardin. 

Problem 6: Samlingar av använda kläder i sovrummet

Lösning: De där kläderna som du har använt någon gång, men som ändå inte är redo för tvättkorgen, har en tendens att samlas på hög i sovrummet. För det här rekommenderar Christine krokar som enkelt kläms fast eller hängs på baksidan av sovrumsdörren. Det finns också mängder av möjligheter att styra upp din garderob med hjälp av krokar, hyllsystem och smarta tillbehör. Christines grundregel är dock att inte överbelasta – fem krokar är lika med högst fem plagg. 

Problem 7: Småprylar i sovrummet

Lösning: Återigen är det baksidan av dörren som gäller, här kan du exempelvis fästa en specialhylla eller hänga mindre förvaringskorgar. Utrymmet under sängen är en annan smart lösning, en låda på hjul sväljer hur mycket som helst. 

7 vanliga förvaringsproblem – så löser du dem
Foto: Linda Romppala

Med det här sovloftet på byråer maxar du verkligen förvaringen under sängen. Bygg den själv efter instruktioner som du hittar här.

Rulla till toppen