Så här inreder du med doft – 8 tips och råd

Använd kryddiga dofter till röda rum och friska toner till rum i blått. Dofter skapar känslor och kan lyfta din inredning. Experterna lär dig hur.

Blunda och tänk på doften av gran och nejlika. Mer jul än så kan det inte bli. Kanske får du en känsla av jullov eller så blir du bara stressad. Vi människor påverkas starkt av lukt­sinnet, men hur vi reagerar beror på vad vi varit med om tidigare. Helt säkert är att doft skapar känslor, och det går att använda när man inreder för att lyfta ett rum och göra upplevelsen starkare. 

– Luktsinnet är vårt absolut starkaste sinne, och doft styr ditt humör utan att du vet om det. Precis på samma sätt som en viss sång kan få dig att bli väldigt glad så kan en doft få dig att känna välbehag, säger Joanna Kaneteg som säljer doftprodukter för både privatpersoner och offentliga miljöer genom företaget Sthlm Fragrance Supplier.

Joanna ser ett ökat intresse hos oss svenskar för att sätta doft på tillvaron. Trenden finns redan i andra länder i Europa och i USA, nu är den också på väg in i våra nordiskt avskalade vardagsrum.

1. Låt doften framhäva ditt hem

– En doft ska förstärka inredningen. Du ska komma in och tänka ”vilket härligt hem”, men det ska vara på en subtil nivå, doften ska aldrig ta över, säger Joanna.

Lukten är det sinne som är närmast kopplat med både våra känslor och minnen. Det gör att dofter kan ge starka upplevelser men också uppfattas på olika sätt av olika personer. 

Det finns studier som visar att doft kan öka produktiviteten och förbättra vår kreativa problemlösningsförmåga eller göra oss lugna och avslappnade. Det går alltså att använda luktsinnet för att påverka humör och beteende, men det gäller att komma ihåg att samma lukt kan ge olika reaktion hos olika människor beroende på tidigare erfarenhet.

2. Börja i hallen

Maria Mattsson arbetar som inredare och stylist på egna företaget Spicymind och använder doft såväl som form och färg när hon skapar inredningar. Hon menar att doften är en del av den helhetsupplevelse som en inredning är och att det går att använda luktsinnet för att förstärka en stämning i ett hem. Det handlar om att bygga upp en viss atmosfär eller känsla genom att använda alla olika sinnen. För den som vill prova att inreda med dofter är hennes tips att börja i hallen. Den känsla som finns där präglar hur hela hemmet upplevs och eftersom det är ett genomgångsrum där man inte stannar så länge går det fint att experimentera med olika dofter. 

– Använd hallen för att prova vad som passar just dig och ditt hem. Börja med att köpa två olika dofter och testa dig fram, säger hon.

Så här inreder du med doft – 8 tips och råd
Den elektriska ”Aroma Diffuser” är en luftfuktare och ljuskälla i form av ett stiligt ägg som sprider en behaglig inomhusdoft i hemmet, 895 kr, Sthlm Fragrance Supplier.
3. Välj doft utifrån rummets funktion

Med hallen som försöksområde kan man hitta personliga favoriter som kan flytta vidare in i vardagsrum, sovrum eller arbetsrum. Den som vill testa att ha olika doft i olika delar av hemmet kan utgå från vilken funktion rummet har och vilken känsla man vill uppnå. Ett sovrum som är till för vila kan bli lugnare genom toner av lavendel och bergamott. Ett vardagsrum kan ha olika funktion och då finns det också många alternativ för dofter. Kryddiga och örtiga toner som timjan och rosmarin tillför energi medan toner av trä ger kan ge en mer avslappnat lyxig stämning. Till kök och badrum är citrustoner neutraliserande och tar bort matos eller dålig lukt. 

– Jag tycker gärna att man kan ha olika dofter i olika rum. Det funkar till och med i en öppen planlösning, men de ska inte ta över utan ligga som en fond eller kuliss över bostaden, säger Maria. 

4. Matcha färg & doft

För att dofterna ska passa ihop med inredningen och skapa en harmoni kan det vara en idé att utgå från den färgsättning man har hemma. Rött är en intensiv färg och kan gärna kombineras med kryddiga toner medan blå miljöer gör att pulsen går ner och där kan det passa bättre med friskare doftnyanser. Grå och vita inredningar är neutrala och kan doftsättas på olika sätt beroende på vilken känsla man vill uppnå. 

– Det finns inget rätt och fel när det gäller doft, alla reagerar olika. Det är bara att prova sig fram till vad som passar just dig. Jag använder ekologiska eteriska oljor och det går att blanda olika dofter för att skapa sin egen unika mix.  

Så här inreder du med doft – 8 tips och råd
Ljus med delikat doft av damascenerrosor och bulgarisk ros, brinntid 15 timmar, 199 kr, Voluspa. Den snygga förpackningen gör doftljuset till ett smycke i rummet.
5. Välj doft efter säsong

Maria slår också ett slag för att man ska våga byta doft efter säsong och ha mer kryddiga toner på vintern för att skapa myskänsla, medan sommaren kan förstärkas med blommiga toner som ros eller jasmin. 

Det här med att använda doft för att skapa stämning är ingenting nytt. Hotellbranschen har länge tillsatt dofter för att få gäster att känna sig välkomna, numera har stora hotellkedjor en egen signaturdoft som sprids genom ventilationssystemet. Inom handeln används dofter för att öka försäljningen och begreppet doftmarknadsföring har etablerats. 

– Förra vintern gick försäljningen dåligt före jul. Men butiker som tog in vår juldoft såg ögonblickligen hur folk köpte mer julsaker. Du blir påverkad utan att veta precis vad det är, du blir uppfylld av den mysiga doften så du vill gå hem och börja juldekorera, säger Joanna Kaneteg.

6. Testa en elektrisk doftspridare

Från hotell och butiker har produkter som sprider doft tagit sig in i hemmen. Doftljus och doftpinnar har funnits länge, men det som kommer nu är ”aroma diffusern”, en elektrisk doftspridare. I den fyller man på vatten och några droppar doftolja och ut kommer en aromatisk ånga. Diffuser finns i olika märken och modeller, vissa med funktioner som timer eller rörelseaktivering. Många är designade för att även visuellt bli en snygg inredningsdetalj, och en del fungerar också som lampor. De går att fylla med eteriska oljor från växtriket eller med doftoljor. Med en doftspridare går det enkelt att byta doft efter humör eller säsong, det är bara att fylla på med en ny olja nästa gång man startar den.

Så här inreder du med doft – 8 tips och råd
Serien ”Pure Senses” från Himla har finstämda dofter som är framtagna för att skapa en lyxig atmosfär i hemmet. Doften ”Natural Linen” sprider en doft av cederträ, vanilj och galbanum, 199 kr.
7. Doftpinnar är ett säkert val

– Man kan välja hur mycket det ska dofta hemma. Om man har i en droppe blir det en försiktig doft, och om man har i fyra eller fem så blir den mer påtaglig. Jag sätter på aroma diffusern på morgonen när jag går hemifrån och när jag kommer hem efter jobbet doftar det bara underbart, säger Joanna. 

Den som inte vill köpa på sig ännu en elektrisk pryl kommer långt på klassiker som aromalampor, doftljus, doftpinnar eller doftkuddar. Här finns en uppsjö av olika tillverkare, med produkter i skiftande prisklass såväl som kvalitet. I aromalampor går det att använda valfri doftolja precis som i en diffuser. Ett värmeljus värmer upp en behållare med vatten och doftolja så att aromen sprids i rummet. Doftljus ger en härlig stämning och har blivit populära i svenska hem där levande ljus har en särställning som mysbelysning. Men det kan vara bra att se upp för paraffinljus som är dåligt för klimatet såväl som för hälsan. Både lampan och ljuset har baksidan att de inte kan lämnas utan uppsikt på grund av brandrisk. Där har doftpinnar en fördel, de sköter sig själva och sprider arom hela tiden. De passar därför extra bra för till exempel badrum. Doftkuddar kan man sy själv och fylla med torkad lavendel eller rosmarin som på farmors tid. 

8. Våga doft i varje rum

Att vara rädd för att det blir för mycket doft i ett rum avfärdar Maria:

– Jag tycker inte det, man kan ju tona ner genom att ta bara någon droppe av oljan eller bara använda en doftpinne. Rätt doft kan göra dig mer produktiv och glad, det kan hjälpa dig att få ny energi, säger hon. Låt dina rum fyllas av väldoft – det höjer din inredning.

Rulla till toppen