Så blir bostadsmarknaden 2019 – enligt mäklarna

2018 har varit ett turbulent år för bostadsmarknaden, med tydlig fördel för köparna. Även 2019 tros bli svajigt, enligt tillfrågade mäklare.

Som vi tidigare skrivit om har det varit köparens marknad när det kommer till bostäder under året som gått. I mars genomfördes nya amorteringskrav som innebär att om ditt bolån överstiger 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst måste du amortera ytterligare 1 procent per år. Det här bidrog till ett glapp mellan säljare och köpare i prisförväntningar, och många objekt blev inte sålda utan kom tillbaka ut på marknaden, vilket i sin tur ledde till stort utbud på bostäder.

Trots att det kommit ut 4 procent färre bostadsrätter och 1 procent färre villor jämfört med förra året har antalet misslyckade försäljningar lett till rekordstort utbud under 2018. Utbudet av bostadrätter var i genomsnitt 29 procent högre än 2017, och för villor var motsvarande siffra 14 procent.

 – 2018 har varit ett händelserikt år på bostadsmarknaden där det skärpta amorteringskravet och bankernas mer restriktiva kreditgivning har haft stor påverkan. Samtidigt har marknaden återhämtat sig stegvis efter en mycket dramatisk avslutning av 2017. Mycket tyder på att det kommer att vara köparnas marknad en tid framöver men det finns också mycket som talar för att vi kommer att se en fortsatt stabilisering av marknaden, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, i ett pressmeddelande. 

Även i Fastighetsbyråns Mäklarpanel anser de tillfrågade mäklarna att köparna har fördel just nu. Majoriteten av de tillfrågade 483 mäklarna runt om i landet tror att priserna kommer att stå stilla nästa år. Resultatet visar också att det är fler mäklare som tror på sjunkande priser än på stigande. 

– Det är alltid svårt att spå om framtiden men för 2019 finns det extra många osäkerhetsfaktorer, till exempel ränteutveckling, konjunktur, politiska beslut och bostadsbyggande. Jag tror att 2019 kommer att likna 2018 med en spretig och oförutsägbar bostadsmarknad. Troligen får vi ingen tydlig återhämtning men något prisras är inte heller sannolikt, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande. 

Scroll to Top