Så här lyckas du med julstjärnor som snittblommor

Den här julen använder vi våra julstjärnor som snittblommor, gärna tillsammans med tulpaner.

Julstjärnan är en av våra absoluta favoritblommor så här i juletider. Här har vi samlat alla tips för hur du får den att stråla ända fram till jul.

Men julstjärnan är inte bara vacker i kruka. Att använda dem som snittblommor är en trend som vuxit sig allt starkare de senaste åren, och inför den här julen kommer den synas på bred front, enligt blomsterinspiratören Karl Fredrik på Eklaholm. 

– Att använda julstjärnor som snittblommor är både snyggt och effektfullt. Det är dessutom smart om du har en julstjärna som börjat tappa blad eller om en gren har brutits av, då kan du recykla krukväxten som snittblomma, tipsar Karl Fredrik i ett pressmeddelande som skickats ut i samarbete med Blomsterfrämjandet. 

Enligt blomsterinspiratören är det hetaste tipset inför denna jul att komplettera en bukett tulpaner med några julstjärnor som snittblommor. 

Så här lyckas du med julstjärnor som snittblommor
Blomsterinspiratören Karl Fredrik Gustafsson på Eklaholm förespråkar julstjärnor på snitt tillsammans med tulpaner i jul. Foto: Lina Arvidsson/Stars for Europe

Julstjärna på snitt – så här gör du:

Med hjälp av dessa tips håller sig dina julstjärnor fina som snittblommor i upp till två veckor.

1. Skär av kvistar från julstjärnan

2. Doppa sedan snittytan i 60 grader varmt vatten ett par sekunder.

3. Doppa snittytan i kallt vatten. 

När du gör så här stoppar du mjölksaften och hindrar den från att rinna ut. Det är viktigt för att blomman ska hålla sig fin längre, saften kan annars ge skador på bladen. Julstjärnans mjölksaft är irriterande för huden, så akta dig så du inte får den på fingrarna. Dessutom är den giftig för husdjur, så håll dina pälsklädda vänner borta från julstjärnorna. 

Rulla till toppen