4 tips på lysande stilleben i adventstider

Arrangera egna grupper till advent med levande ljus och vackra dekorationer. Här är fyra fina stilleben som lyser upp december.

Av Dorthe Kvist Foto: Martin Sølyst Textbearbetning: Anette Sievers

1. Glittrande vinterlandskap

4 tips på lysande stilleben i adventstider

Silvriga toner är ett stilfullt ackompanjemang till levande ljus. Kombinera fyra olika blockljus på en spegel i ett litet vinterlandskap med granar, iskristaller och kanske en liten skulptur. Vas ”Ring” från Nordal, vita hus ”Urbania” från Kähler.

2. Värmande i rödrosa toner

4 tips på lysande stilleben i adventstider

Varma färger ger en skön känsla tillsammans med olika gröna nyanser. Här har gran, tuja och eukalyptus bundits på en metall­krans med fasta ljushållare. Ringen ska vara nätt och jämnt täckt med grönt för att få det sirliga uttrycket. Låt grenarna hänga ner lite. Pynta med små klasar av hortensiablommor, svarta bär från kornell och torkade gräsvippor med ljusa ax. Sätt i bordeauxröda ljus och häng upp adventskransen i rosa band.

3. Dekorativ ringlek

4 tips på lysande stilleben i adventstider

Sätt fyra vita blockljus i en krans av suckulenter, matcha med en adventsstjärna och pappersgran. Välj echeveria i roströda nyanser och miniplantor i samma färgskala till kransen. Ta ut dem ur krukorna och ta bort så mycket jord som möjligt. Se också till att de får suga åt sig vatten innan du börjar. Placera växterna i en cirkel på ett fat och bädda in dem i mossa. Du kan också använda en fuktig oasiskrans i ett djupare fat. Spegelbord från Aytm.

4. Skönt grönt till advent

4 tips på lysande stilleben i adventstider

Grönskande ljuskrona som ger en bohemisk men ändå stilfull känsla till rummet. Använd en metallkrona med ljushållare som bas. Täck den med mossa och bind fast gröna, hängande växter med lite ojämna mellanrum. Murgröna, hjärtan och ärtor på tråd och många andra gröna växter håller sig fina länge även utan jord. Häng upp kransen i lädersnören. Hängande dekorationer i borstad mässing från Ferm Living. På bordet ljusstake ”Gloria”, Klong, tekanna, Broste, och skål, Nordal.

Rulla till toppen