Här är senaste jultrenden – en nisse flyttar in i ditt hem

En osynlig eller synlig nisse flyttar numera in bakom en liten nissedörr i många svenska hem under advent. Vi har tagit reda på mer om det nya fenomenet.

Har du sett ovanligt mycket uppdateringar om små dörrar och bus som sker under natten på sociala medier den sista tiden? För dig som undrat kan vi berätta att det rör sig om så kallade ”Nissehyss”, en svensk variant på amerikanska Elf on the Shelf, där nissen gömmer sig och poppar upp på en ny plats varje morgon. 

I svenska hem är upplägget något annorlunda. Här flyttar nissen in till familjen 1 december eller första advent och stannar fram till julafton, som en variant på en julkalender. Vad nissen gör väljer du sedan själv. I många hem gör nissen hyss varje natt, hos andra busar hen bara på helgerna, hos en del kommer hen med presenter eller uppdrag till barnen. Det är bara fantasin (och föräldrarnas ambitionsnivå) som sätter gränser.

Här är senaste jultrenden – en nisse flyttar in i ditt hem
Så här kan det till exempel se ut där nissen bor. Foto: Johanna Drotz
Här är senaste jultrenden – en nisse flyttar in i ditt hem
Här tar sig nissen ett bad ibland. Foto: Johanna Drotz

Hos många bor nissen bakom en liten dörr som kan köpas på till exempel Rusta, Panduro eller andra hobbyaffärer. Många har också pysslat ihop både dörrar, hus och olika små tillbehör till nissen själva, riktigt roliga projekt för dig som älskar DIY. 

Hos vissa familjer är nissen osynlig, andra har köpt små nisse-figurer. Det finns också appar där du kan klippa in exempelvis dansande nissar i bilder från ditt eget hem, och på så sätt visa barnen att mamma/pappa lyckades fånga nissen på film.

Här är senaste jultrenden – en nisse flyttar in i ditt hem
Det finns appar där du kan klippa in bilder på nissen och på så sätt förstärka känslan av att det faktiskt bor en nisse i ert hem. Foto: Johanna Drotz
Här är senaste jultrenden – en nisse flyttar in i ditt hem
Här har nissen busat genom att slå in toaletten i julklappspapper. Foto: Johanna Drotz

Johanna Drotz har skapat gruppen Nissehyss på Facebook. I skrivande stund har gruppen närmare 14 000 medlemmar och växer hela tiden. Johanna godkänner i snitt 50 förfrågningar per dag. I gruppen kan föräldrar dela med sig av sina hyss och få inspiration av andra.

Johanna har själv två barn och kör Nissehyss hemma för tredje året.

– Det är så otroligt roligt att se barnens reaktioner på de olika hyssen. Oftast brister de ut i skratt, men det har även hänt att de tycker att nissen är lite väl oansvarig och inte har tänkt igenom sina hyss ordentligt när han stökat till och mamma får städa efter honom, berättar hon för Hus & Hem. 

Här är senaste jultrenden – en nisse flyttar in i ditt hem
Johannas nisse tejpade också upp en hage för barnen på golvet. Foto: Johanna Drotz
Här är senaste jultrenden – en nisse flyttar in i ditt hem
…och ritade en bilbana. Foto: Johanna Drotz

Hemma hos Johanna har nissen bland annat ritat på barnen när de sovit, slagit in toaletten i julpapper, färgat mjölken med karamellfärg, åkt skidor i florsocker, målat en bilbana på vardagsrumsgolvet och gjort en hage för barnen att hoppa i.

Här är senaste jultrenden – en nisse flyttar in i ditt hem
Ett luciatåg av prydnadssaker är ett annat bra exempel på nissens hyss. Foto: Johanna Drotz

Men det är inte bara hyss som gäller. Nissen kan också bidra till att få barnen att leka mer med varandra och samarbeta, eller uppmuntra till olika aktiviteter för hela familjen som exempelvis pepparkaksbak eller sällskapsspel. Johanna föreslår också att nissen kan ge barnen uppdrag de ska lösa tillsammans, som till exempel en matteuppgift, städa sitt rum eller skriva ett brev till tomten. Hos vissa familjer uppmuntrar nissen också barnen att samla ihop leksaker de växt ifrån och skänka dem till välgörenhet. 

– Mina barn var 5 och 8 när jag började. Båda trodde på att han bodde hos oss på riktigt. Däremot i år är 11-åriga dottern medveten om att det är mamma som har hittat på allt tok, men tycker att det har varit en jätterolig idé som skapat mycket minnen, säger Johanna. 

Rulla till toppen