5 fina kransar du kan göra själv inför advent

Dekorera ditt hem med en vacker adventskrans. Så här skapar du helgens stiligaste kransar med vintergröna kvistar och ljuvliga julblommor.

Av: Dorthe Kvist/Melt Design Studio Foto: Martin Sølyst Textbearbetning: Anette Sievers

1. Klassiskt i rött och rosa

Om du tycker om de traditionella julfärgerna kan du göra en krans av röda och cerise julstjärnor uppblandat med vintergrönt. 

5 fina kransar du kan göra själv inför advent
Kransen i rosa och rött i ett arrangemang med gran, tuja, buxbom och hagtorn är även vacker som ett liggande bordsarrangemang.

Gör så här: 

1. Använd en medelstor oasiskrans som stomme. Låt den suga åt sig vatten tills det slutar att bubbla. 

2. Klipp av blommorna på julstjärnorna, så att stjälkarna är 5–7 cm långa. Bränn av ­stjälkarna över ett stearinljus i cirka en halv minut, så att blödningen av den mjölkliknande saften stoppas, se motstående sida. 

3. Stick ner blommorna i kransen, så att de täcker oasiskransen. Det är fint att blanda julstjärnor i olika färger och former. Om man vill förhöja vinterkänslan ytterligare kan man använda blommor med vit ”snö” eller glitter på, eller spreja på det. 

4. Stick ner små kvistar av vintergrönt i kanten och mellan blommorna, till exempel gran, tuja, buxbom och hagtorn med bär. 

5. Häng upp kransen i ett band, eller använd den i dukningen. Lägg den då på ett stort runt fat på bordet. Julstjärnan är känslig för kyla, så det här är en krans som ska beundras inomhus. Vattna ett par gånger i veckan genom att lägga oasiskransen i vatten och låta den suga åt sig.

2. Frostigt blått

5 fina kransar du kan göra själv inför advent

Kransen i frostiga toner av grågrönt och blått är bunden på en stor halmkrans. Gör små buketter med tre olika sorters eukalyptus, 10–12 cm långa kvistar. Lägg omlott och bind runt kransen. Avsluta med en grupp med mörka bär och martorn. Häng upp i ett midnattsblått band, så att den blå gruppen hamnar asymmetriskt i nederkant. 

3. Stilren ring

5 fina kransar du kan göra själv inför advent

Det är vackert att tända levande ljus i fönstret under den mörka årstiden. Bind fast kvistar av gran och eukalyptus på en ljusring i mässing, det asymmetriska utseendet får man genom att först binda två tredjedelar upp längs den ena sidan och sedan en tredjedel åt det andra hållet. Stick in små kvistar med snöbär. Täck skarven med ett par små buketter. Kom ihåg att aldrig lämna levande ljus utan tillsyn!

4. Varm hälsning

Bevara minnena från den varma årstiden i en överdådig krans. Den håller sig fin på ytterdörren, där den hälsar välkommen hela advent. 

5 fina kransar du kan göra själv inför advent

Gör så här:

1. För att ge kransen volym, använd en tjock halmkrans. Börja med att binda fast halvlånga grenar av gran med tunn ståltråd eller blomstertråd, för att få det lite spretiga utseendet.

2. Gör små buketter av hortensia och grenar med bär, till exempel benved med rosa bär. Klipp jämnlånga grenar även av de andra växterna du använder och sortera upp dem i högar.

3. Börja binda fast de små blombuketterna i den yttersta delen av stjälken, så att blommorna hänger lite löst. Fyll på med paradisäpple, eukalyptus och andra gröna växter, så att det bildas en fyllig krans.

4. Häng upp kransen i ett tjockt lädersnöre.

5. Julig pastelldröm

5 fina kransar du kan göra själv inför advent

En ljuvligt julig dröm i pastell skapar du med rosa och vita julstjärnor, som ofta kallas ’Princettia’ i blomsterbutiken. Kransen görs på en ring av oasis. Stick till sist in små kvistar av eukalyptus i kanten och häng upp i ett brett rosa sidenband.

Så får du julstjärnan att stråla hela julen

Titta på de små knapparna inuti ”blomman”, det är de egentliga blommorna som ska vara gula när du köper växten. Julstjärnan är känslig för kyla, så slå in den väl i mycket papper innan du bär hem den. Låt den inte stå i drag, till exempel vid ett öppet fönster. Håll din stjärna jämnt fuktig, så strålar den hela julen.

Rulla till toppen