Veckans härligaste hem: Färgstark charm i Skanör

Ett litet hus – med helt storslagen inredning! Frederiks och Freddes gathus i Skanör är inrett med mycket textilier, starka färger och en kärlek till nytt, nött och gammalt.

Med våning i centrala Oslo var Frederik och Fredde Moute egentligen ute efter sommarhus. Och eftersom båda hade sin rötter i Skanör blev det naturligt att leta där. Snart hittade de det lilla gathuset lilla gathuset, byggt 1970 av byggherre Rappe, på en gammal handelsträdgårdstomt.
– Det luktade gammal hund i huset och väggarna var klädda i en salig röra av medaljongtapeter och dekorlister, säger Fredde. Det var med andra ord inte ett hus vi behövde vara rädda om för att bevara dess själ. Här skulle vi kunna gå loss ordentligt och trolla som vi ville.

Så här skapar du stilen – chict och elegant

Ut åkte medaljongtapeter och dekorlister, in kom mustigt gulmålade väggar i husets stora L-formade rum på markplan. Övervåningen fick randigt och mönstrat i grått, orange och rosa. Till slut kände sig paret så hemmastadda att de valde att flytta dit permanent!

Det som utmärker hemmet är kärleken till textilier – mattor, kuddar, gardiner och plädar. Hela hemmet är inbäddat i mjuk klädsel. Om vackra glas är en av Frederiks inredningslaster är mönster Freddes stora käpphäst.
– Här blandar vi friskt: loppisfynd med arvegods, antikviteter med nyproducerat. Svenskt, kinesiskt, thailändskt, indiskt och norskt. Jag tycker om att gifta olika stilar till en harmonisk helhet. ”Less is not more. It’s a bore”! säger han.

Välkommen in att titta – och inspireras!

Veckans härligaste hem: Färgstark charm i Skanör
Vardagsrummet är ett bevis på Freddes förkärlek för att gifta ihop olika stilar till en harmonisk helhet. På väggen hänger en medusa i gips. I soffan ligger kuddar i olika färger och mönster. Bredvid bordet står Hans Wegners sågbocksstol omklädd i buteljgrönt kärnläder.
Veckans härligaste hem: Färgstark charm i Skanör
I det vitmålade burspråket står ett bord i gustaviansk stil. Taburetten som köptes på en slottsauktion är klädd med Freddes farmors leopardpäls. Ljuskrona med glashållare från Norge.
Veckans härligaste hem: Färgstark charm i Skanör
I matsalsdelen står ett engelskt mahognybord i empirstil med stolar till som en gång tillhört Freddies mormor. Mattan under är en stor rosenkelim, takkronan är ett auktionsfynd. Väggarnas mustigt gula färg fick paret inspiration till från ett inredningsreportage om modeskaparen Valentinos hem.
Veckans härligaste hem: Färgstark charm i Skanör
I biblioteksdelen står en howardsoffa som hittades hos Frälsningsarmén i Oslo för 300 kronor. Frederik lät sin skräddare i Shanghai klä om sittdynan med ett sammets­tyg. Under soffbordet från Lauritz ligger en handknuten matta från The Rug Company. Sidobordet i glas är från Freddes föräldrar.​
Veckans härligaste hem: Färgstark charm i Skanör
Det nygjorda köket från Marbodal utgör en stram kontrast mot husets övriga färgstarka karaktär. I stället för helt slutna luckor valde man jalusiluckor. Det mörka, lite råa trägolvet fanns sedan tidigare i huset. Skeppslampa från Lions loppis.
Rulla till toppen