Så shoppar du inredning på ett hållbart sätt

Vi är många som älskar att inreda fint – men helst utan att det påverkar miljön alltför mycket. Här är vår guide till hållbar shopping.

Alla hjärtans dag, Halloween, Singles Day, Black Friday… det finns gott om dagar som inspirerar till att konsumera mera under året. Samtidigt som de flesta av oss – handen på hjärtat – faktiskt vet att vi behöver ställa om till ett mer hållbart sätt att konsumera.
Så hur ska man tänka, som dedikerad designfantast? Det finns förstås bättre och sämre sätt att konsumera.
Här är en guide till dig som vill göra mer medvetna val framöver:

Välj tidlös design
Passa på att leta efter designklassiker under Black Friday! Nu kanske du äntligen har råd med den där fåtöljen eller soffbordet som du suktat efter i åratal. Och kommer att fortsätta älska livet ut.

Välj kvalitet i stället för kvantitet
Det finns möbler som åldras på ett värdigt sätt, och många som inte gör det. Väljer du till exempel möbler av massivt trä är det relativt enkelt att restaurera dem, blir det däremot ett fult hack i pålimmat faner är det inte lika lätt att få ett snyggt resultat. Det kan kosta en del att köpa kvalitetsmöbler, men ofta lönar det sig i längden.

10 kloka råd – så shoppar du säkert under Black Week

Hitta din röda tråd
Kanske lättare sagt än gjort, men när du väl har hittat en färgskala eller en stil som du trivs med, försök hålla den linjen. Då blir det lättare att hitta sådant som passar in, och välja bort det som inte gör det. Inredning är som mode på det sättet: Det är lätt att frestas av nya trender men när sakerna inte passar in i helheten blir det lätt att de bara blir liggande i garderoben – eller i det här fallet förrådet.

Don’t buy what you don’t need…
Hand upp du som har så mycket prylar hemma att du inte ens ser skogen för alla träd! Visst – det kan vara kul att ha några kuddar att välja mellan för att förnya hemmet på ett snabbt och enkelt sätt. Eller inredningsdetaljer att flytta runt efter humör. Men när du väl har din ”basgarderob” för hemmet – använd det du har i stället för att slentrianmässigt köpa nya ljuslyktor varje säsong. Och lägg krutet på att spara till det du inte har i stället.

Granit släpper limiterad kollektion med handgjord keramik

… och när du väl gör det, välj second hand
När novembermörkret infaller är det extra lätt att falla för frestelsen att köpa nytt för att liva upp tillvaron lite. Då kan du med fördel leta på andrahandsmarknaden! Antikaffärer och auktionsverk är rena guldgruvan för dig som vill skapa ett personligt hem, och slår ofta nyproducerat med hästlängder när det gäller både originalitet och kvalite!

Handla lokalt
Stötta den lokala snickaren eller köp glas som producerats i Sverige. Både för att behålla hantverkstraditioner och -kunskaper i Sverige, men också för att bidra till en levande landsbygd. Det är också viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv!

Rulla till toppen