Estelle Ejdeholm: ”I år ska julen vara konstgjord”

Inför den här julen vill vår chefredaktör hitta en fin fuskgran som inte är dålig för miljön.

Enligt den brittiska inredningsgurun Abigail Ahern är konstgjorda växter bland det trendigaste man kan ha just nu. En anledning till de konstgjorda växternas revansch är att det numera finns konstgjorda blommor och träd som är svåra att skilja från äkta, de kan till och med ha några vissna delar och ojämnheter för att ge ett autentiskt intryck.

Nu när det snart lackar mot jul har jag själv börjat fundera på det här. I vårt helgnöje i Dalarna vill jag också ha en julgran. Visst skulle jag kunna be mina svärföräldrar, som bor permanent på gården, att gå in och vattna med jämna mellanrum, men kanske en fuskgran vore det bästa alternativet? Hemma brukar vi alltid köpa en gran som roddarföreningen i Vaxholm säljer, och ett år högg vi ner en gran som stod i trädgården. Nu är en ny gran på väg upp, men den är än så länge alldeles för liten för att ha som julgran.

Men är en fuskgran ett okej alternativ för miljön? För något år sedan skrev Naturskyddsföreningens ordförande en debattartikel där hon menade att det bästa miljövalet är en vanlig, svensk rödgran med hänsyn till de olika stegen i fuskgranens livscykel som exempelvis produktion och transporter, men jämförelsen handlade om granar i PVC-plast. I dag finns de i andra material. Så nu ska jag fokusera på att försöka hitta en fin fuskgran som inte är dålig för miljön. Jag ska klä den i klassiskt pynt som röda kulor och halmfigurer. Det tycker jag passar bra in i miljön i Dalarna. Hemma, i den äkta granen, får det bli en mer elegant och glamorös stil med glitter och kulor i guld. Den tar jag in och klär redan vid lucia. Det är också trendigt att hänga något kitschigt i granen som dinosaurier, iögonfallande snöglober eller rosa figurer, men det hoppar jag över. Jag har Eiffeltorn i guld som också ska upp. Det får räcka.

Rulla till toppen