Bauhausarkitektur när den är som bäst

Vill du uppleva det som förändrat hela 1900-talsarkitekturen i grunden ska du bege dig till tyska Dessau. Här finns världsarvslistade Meisterhäuser och mycket, mycket mer.


Bauhausarkitektur när den är som bäst

Arkitekten Ludwig Mies van der Rohe, grafikern Wassily Kandinsky och skulptören Oskar Schlemmer var alla framstående under konstskolan Bauhaus gulddagar mellan 1925 och 1932. Gemensamt för alla är att de bott i det numera världsarvslistade ”Meisterhäuser”, lärarbostäderna, som byggdes 1925 – 1926 vid universitetsområdet i Dessau.

Dessau är den stad som är mest förknippad med Bauhaus. Här förändrade skolans modernistiska tankar hela 1900-talsarkitektur och inredningslandskapet i grunden. Bauhaus som har haft stor betydelse för utvecklingen av funktionalismen, satte grundidén om att form och funktion skulle gå hand i hand för att föremål skulle bli använda.

Bauhaus geometriska formspråk, som bygger på klotet, kuben och konen syns tydligt i Meisterhäusers arkitektur. Husen är byggda som olika kuber staplade på varandra i varierade höjd. Den ljusa exteriören med generösa terrasser och balkonger har färgstarka accenter i fönstren, på undersidan av balkongerna och avloppsrören.

Idag visas de världskända husen upp för allmänheten under guidade turer. I Sverige presenterades Bauhaus för första gången under Stockholmsutställningen 1930.

Bauhausarkitektur när den är som bäst
Foto: Yvonne Tenschert, 2011, Stiftung Bauhaus Dessau

En dag i Dessau

– Stora delar av staden andas Bauhaus, det här får du inte missa när du är på plats! Vill man äta eller fika i Bauhausmiljö kan man göra det i Kornhausbyggnaden vid floden Elbe. Byggnaden, ritad av Carl Fieger, är L-formad och påminner om en ångbåt.

Öppet måndag-söndag, kl. 11-24. Adress: Kornhausstraße 146, Dessau.

– Ett snacks-stopp hinner du med i kiosken Trinkhalle, am Ensemble der Meisterhäuser. Ludwig Mies van der
Rohe skapade ursprungsbyggnaden. Idag är den återuppbyggd efter att ha förstörts under efterkrigstiden.

Öppettider fredag–söndag, kl. 11–18 under sommaren. Adress: Kreuzung der Sieben Säulen.

Se Meisterhäuser

Öppettider: Meisterhäuser har öppet dagligen (ej jul och nyår) kl. 10–17 under april–okt samt kl 11–17 under nov–mars.

Gruppresor: Grupper från 6 personer och uppåt kan kontakta: bauhaus@germany.travel
Läs mer om firandet: bauhaus-entdecken.de

Rulla till toppen