Bauhaus – en designhistoria att fira

100–åringen firas över hela världen, konstskolan Bauhaus som bara var verksam under 14 år satte ett starkt avtryck på världens inredningsdesign. Lika mycket då som nu.

Efter första världskriget var världen i gungning. Ur en önskan om att radikalt ompröva sina värderingar om livet, samhället och vardagen föddes idéer som kom att bli grunden för Bauhaus–skolan.

Form och funktion skulle gå hand i hand för att föremål skulle bli använda. Även grunderna för dagens typografi och grafiska formspråk fick sina grundpelare här. Namnet Bauhaus syftar till en plats där hantverkare, arkitekter och konstnärer kunde arbeta tillsammans och där gränserna mellan konst och hantverk skulle suddas ut. Bauhaus-stilen kan enkelt sammanfattas i ett geometriskt formspråk, baserade på klotet, kuben och konen samt färgerna rött, blått och gult.

Även om skolan grundades av Walter Gropius i Weimar under 1919 så är Dessau den stad som är mest förknippad med Bauhaus. Det var här som designskolan hade sina gulddagar mellan 1925 och 1932. Skolans skapande och modernistiska tankar har satt sina spår på arkitekturen och inredningslandskapet och förändrade hela 1900-tals arkitekturen i grunden.

Idag är nästan alla Bauhaus-byggnaderna som byggdes i Dessau att betraktas som ikoner och flera av dem är listade som världsarv av Unesco.

Bauhaus – en designhistoria att fira

Under 2019 firar Bauhaus-skolan sitt 100-års jubileum, något som bland annat kommer att uppmärksammas genom öppningen av ett Bauhaus museum i Dessau-Roßlau under början av september. Här kommer man få möjlighet att ta del av världens näst största samling av Bauhaus-konst, med flera sedan tidigare dolda skatter.

I Dessau finns även den magnifika skolbyggnaden att besöka, ritad av Walter Gropius. Den stod stod klar 1926. Här finns även ”Meisterhäuser”, lärarbostäderna som var en tidigt arkitektonisk byggstil i modernistisk anda. Även i Weimar och Berlin där skolan verkat under ett par år finns flera byggnader och museer att
besöka. Under jubileumsåret firas skolan med ett gediget program av utställningar, workshops och festivaler där man kan lära sig allt om designskolan som gav grunden till bland annat funkis och fler designklassiker.

Bauhaus – en designhistoria att fira

Bauhaus 100 år

Bauhausstaden Dessau ligger knappt två timmar söder om Berlin. För grupper med minst 8 personer tipsar Tyska Turistbyrån om researrangörer som ordnar resor med temat Bauhaus.

Maila din förfrågan till: bauhaus@germany.travel
Läs mer om firandet: bauhaus-entdecken.de/en

Rulla till toppen