Alla tiders täcken – så har vi sovit under 1900-talet

Från mörkt till ljust och lätt till tungt. Hur och var vi har sovit ger en intressant inblick i hushållets utveckling under 1900-talet. En sak är dock säker; det har alltid varit bäddat för förändring.

Tidigt 1900-tal

Sov där du får plats och där det är rent

Under tidigt 1900-tal började urbaniseringen komma igång på allvar i Sverige och storstäderna började sakta men säkert svämma över av inflyttade landsbygdsbor. Bostadskrisen och överbefolkningen blev ett faktum och därmed ökade också kraven på sanering och avlopp. Det blev svårt att hålla en hög standard för hygien. Bara att tvätta lakan var ett slitsamt arbete som gjordes alltför sällan, för att inte tala om de tunga, komprimerade vaddtäckena som prydde sängarna. Mörkt och kallt var melodin, värderingar som påminner om hur vi resonerar kring sovmiljön idag, nästan 100 år senare.

 

LÄS MER: Allt om tyngdtäcken från Cura

Alla tiders täcken – så har vi sovit under 1900-talet

Mitten av 1900-talet

Bästa receptet för en god sömn låg i bäddningen. Bädda rätt och sov gott, blev devisen. 

Med 60-talet kom nya textilier fram, något som revolutionerade våra sovrum. De tunga vaddtäckena ersattes med lätta varianter i syntet. Från att tidigare ha låtit täcken och kuddar ligga fritt under ett vanligt lakan gjorde även sängkläderna, dagens påslakan, entré i det svenska folkhemmet. Det var inte längre tal om att själv sy upp efter behov, istället beställde man sitt linneförråd på postorder. Kuddfodral, pås- och underlakan fick gärna vara i gälla färger och mönster. En svensk standard fastställde också vilken storlek sängen skulle ha. En bra bädd bör vara 195 centimeter lång och mellan 80 till 90 centimeter bred. Även sängkläder och täcken anpassades efter standardmåtten.

Alla tiders täcken – så har vi sovit under 1900-talet

Sent 1900-tal

Sovrummet blir ett statusrum och dess inredning fortsätter att vara viktig.

Från 80-talet och framåt blev sovrummen än mer personliga och än mer en fristad för gemene man. I de flesta hushåll får varje familjemedlem sitt eget rum, som inreds efter tycke och smak. Trenden när det gällde sängen och bäddning var dock konsekvent. Täckena blev lätta av dun och ord som harmoni och luftigt var sådant som skulle ge oss en god natts sömn. Även vattensängen blir en populär men kortlivad favorit. Trots att reklam och magasin ger oss en tydlig bild över hur vi ska inreda vår sängkammare så sover vi sämre än någonsin.

LÄS MER: Allt om tyngdtäcken från Cura

Alla tiders täcken – så har vi sovit under 1900-talet

2000-tal

Sömnhygien i fokus

Det senaste decenniet har diskussionerna kring sömn kommit att handla allt mer om hur den påverkar vår hälsa, både mentalt och fysiskt. Stress, oro och överansträngning gör att över tre miljoner svenskar har sömnproblem till och från. Som ett resultat av det har begreppet sömnhygien etablerats, vilket innefattar de rutiner man har för att varva ner innan sänggående. Det handlar om alltifrån hur sent man dricker kaffe eller vilket ljus man har i sitt sovrum till hur sent man tittar på TV eller i sin telefon.

Alla tiders täcken – så har vi sovit under 1900-talet

Bäddat för förändring

Ett annat alternativ för en bättre sömn är att använda sig av ett så kallat vikttäcke. Tidigare har täcket bara använts inom vården för personer med särskilda diagnoser. Nu har forskning kunnat påvisa att det fungerar lika bra för den som sover dåligt av andra orsaker. Så även om allt inte var bättre förr tror man nu precis som förr att tyngden i våra sängkläder ska ge oss en bättre sömn.

LÄS MER: Allt om tyngdtäcken från Cura

Rulla till toppen