Plåtslagaren Mathilda Klinger Danielsson är årets Isabellestipendiat

Idag är hon den enda kvinnan på sin arbetsplats, men förhoppningen är att Mathilda ska bana väg för fler tjejer inom yrket.

Isabellestipendiet delas ut varje år till kvinnor inom byggbranschen, med syfte att få fler kvinnor att utbilda sig till hantverkare och lyfta fram de som är verksamma inom den mansdominerade branschen.

Årets Isabellestipendiat heter Mathilda Klinger Danielsson och har arbetat som plåtslagare i fem år. 

– Att få ett sådant här stipendium är både hedrande och uppmuntrande för oss tjejer som fortfarande bryter mönster. Jag tror och anser att denna bransch, så som många andra, gynnas av att präglas av mångfald, säger Mathilda i ett pressmeddelande. 

I nuläget är Mathilda den enda kvinnan bland totalt 19 anställda på Ahlins plåt i Stockholm. Förhoppningen är att Mathilda ska kunna bana väg för fler kvinnliga plåtslagare framöver.

– Plåtslagare är ett unikt yrke och genom att utse årets stipendiat inom plåt visar vi på bredden i branschen. Mathilda visar att plåtslagaryrket är något som faktiskt är öppet för fler än de som tillhör normen, säger inredaren Isabelle McAllister, juryns ordförande och instiftare av priset.

Så här lyder juryns motivering:

”Genom att på ett föredömligt och unikt sätt vara representant för sitt yrke som plåtslagare ger Mathilda Klinger Danielsson oss hopp om framtiden. Hon inspirerar inte bara kollegor och kunder utan också nästa generation genom att jobba med ett spännande, lukrativt och roligt arbete visa att det är något som faktiskt är öppet för fler än de som tillhör den rådande normen.”

Rulla till toppen