Lys upp din höstträdgård med tålig ljung – så här sköter du den

Ljungen är vår räddare i rabatten och på uteplatsen under hösten. Så här sköter du den på bästa sätt.


Vilken sorts ljung ska jag välja?

Det finns både ettårig och flerårig ljung. Erica gracilis är den ettåriga höstljungen som är lättskött men inte speciellt frosttålig. Den fryser redan vid några minusgrader. Calluna vulgaris är flerårig och är den ljung som växer vilt i skog och mark. Denna tåliga sort klarar det mesta vädermässigt och kan övervintra i nästan hela landet. Den fryser vid minusgrader, men blommor och frökapslar sitter kvar under vintern.

Vilken jord ska jag ha när jag planterar ljung?

Ljung trivs bäst i sur, väldränerad jord. Den vill ha mycket sol och gott om plats. Tänk på att inte plantera ljungen för djupt eftersom den har ett grunt rotsystem.

Hur ofta bör jag vattna min ljung?

Det är viktigt att ljungen inte torkar ut, då blir den brun i topparna. Håll jorden fuktig genom att vattna regelbundet.

Behöver jag täcka över ljungen? 

Där det kan bli barfrost är det bra att täcka över de fleråriga plantorna med exempelvis granris. Eftersom rötterna sitter grunt bör man också skydda dem mot den första starka vårsolen, till exempel med barkmull eller tallbarr.

Hur ska jag beskära ljung?

Klipp bort alla de utblommade blomställningarna på din perenna ljung tidigt på våren, för att förbereda för nya skott på topparna.

Källor: Plantagen, BlomsterlandetOdla

Rulla till toppen