Möt vinproducenten bakom klassikern Chianti – och vinn resa till Toscana

Det är inte bara vin som blir bättre med åren, det är en sanning även för vinproducenten. I alla fall om man ser till Italienska Ruffino som med över 130 års erfarenhet fortsätter att tillverka viner i absolut toppklass.

Tävla och vinn resa med Ruffino

Nu har du chans att få uppleva vackra Toscana i vinets fotspår.
Tävla med Ruffino och vinn en resa för två personer, till ett värde av 25 000 kronor.
Under resan kommer du få
uppleva en halvdag med Ruffino inkluderat rundvandring i en av Ruffinos vingårdar, vinprovning och lunch.    

I priset ingår:
Flyg t/r till Florens
Boende (två nätter på hotell)
Besök på vingård med Ruffino

Tävla här: 
Gå in på www.folkofolk.se/ruffino-vinn, svara på frågorna och motivera varför du skall vinna.

Från Italiens nordvästkust breder Toscana ut sig med sitt böljande och grönskande landskap. I distriktet, som blivit synonymt med kvalitet när det gäller både mat och dryck, har Ruffino varit producent under nästan lika många år som Italien har varit ett land. Med andra ord ett vinhus med tradition och erfarenhet.
Ruffino grundades år 1877 av de två kusinerna, Illaro och Leopoldo, med ambitionen att utnyttja Toscanas fantastiska förutsättningar för druvodling, något man ansåg inte gjordes tillräckligt.
Tidigt började ryktet spridas om Ruffinos rena och balanserade viner, och den slogan som man antagit ”här gör vi idealiskt vin” blev verklighet även hos konsumenterna.
Vinhuset växte snabbt och blev distributör till både restauranger och butiker i storstäderna utanför Toscana, och sedan vidare ut i Europa. Efter bara fyra aktiva år fick man ta emot den första av flertalet efterkommande utmärkelser, bland annat en guldmedalj på vinmässan i Milano.

Efter drygt 50 år togs verksamheten över av släkten Folonari som fortfarande står som ägare. De har utvecklat Ruffino till att bli ett modernt vinhus men med sitt starka arv i ryggen. Idag äger Ruffino sju vingårdar runt om i Toscana, och tar därmed plats som ett av det största vinhusen i regionen.

Läs mer hos folkofolk

Flera av Ruffinos vingårdar, som Gretole, Santedame och Montemasso, ligger i de mest prestigefyllda områdena i regionen Chianti. 
De vackra odlingarna är belägna 350 till 470 meter över havet, vilket ger fina förutsättningar för vinproduktion. Höga höjder innebär svalare temperaturer på kvällarna, vilket konserverar fruktsyran och intensifierar smaken i druvorna. Det bidrar också magrare jordar, vilket även det förhöjer vinets arom. En fuktig och riklig jord gör istället att druvorna får en mer utvattnad smak.

 

Möt vinproducenten bakom klassikern Chianti – och vinn resa till Toscana

Ruffino Chianti

Ruffino Chianti nr 2310, 12,5 %, 750 ml
Pris: 89 kr (ord.sortiment)
Recept till Ruffino Chianti: Krämig kycklingpasta med parmesan och ugnsbakade tomater

 

 

Möt vinproducenten bakom klassikern Chianti – och vinn resa till Toscana

Ruffino Chianti Riserva

Ruffino Chianti Riserva nr 76593, 13%, 750 ml
Pris: 129 kr (beställningssortiment)
Recept till Ruffino Chianti Riserva: Krämig älgpasta med syrad grädde, svamp och råröda lingon

 

 

 

En italiensk klassiker

Grunden i Ruffinos portfölj är klassikern Chianti. Ett medelfylligt vin åt det lite lättare hållet, med smak av körsbär, hallon och lakrits. Förr var Chianti mer eller mindre synonymt med italienska viner, och har trots allt högre konkurrens fortsatt vara en favorit både lokalt och över hela världen.

Chiantivinerna som ursprungligen, enligt lag, blandades upp med vita druvor görs idag främst på sangiovese, vilket ger vinet sin karaktär. En karaktär som även Ruffino själva bidrar till, något som vinmakare Gabriele Tacconi beskriver:
– Den sanna och enda stilen som vi utgår ifrån här är Ruffino-stilen; fördjupad i tradition, elegans och smaker som utvecklats över tiden. Det är en stil som jag och mitt team behandlar med stor respekt.

Detta har kommit att bli framgångsreceptet för Ruffino, och kommer att fortsätta att vara så över en lång tid.    

Läs mer hos folkofolk eller delta i tävlingen här

Möt vinproducenten bakom klassikern Chianti – och vinn resa till Toscana

 

 

 

Möt vinproducenten bakom klassikern Chianti – och vinn resa till Toscana
Rulla till toppen