Det är svårt att tro att det här huset bara är fyra år gammalt

Charmen med gamla hus ligger ofta i spåren efter åren som gått. Snickerier från förra sekelskiftet. Funkis från efterkrigstiden… Hos Lisa och Bo på Hönö finns det där – trots att huset bara är fyra år gammalt. Foto: Carina Olander

Hönö ligger i Göteborgs norra skärgård. I dag finns sextusen bofasta på ön, varav många pendlar de två milen in till stan. Men bebyggelsen påminner om tiden då detta var ett litet fiskesamhälle, och när Lisa och Bo bestämde sig för att bygga nytt här ville de att huset skulle smälta in bland de gamla. Eftersom Bo är arkitekt hade de förmånen att själva kunna välja precis hur det skulle se ut.

– Vi började med att titta på gamla bilder av hur husen häromkring sett ut tidigare. Vi fick även vägledning av detaljplanen, där det stod att huset skulle ha träfasad i ljus kulör, rött tegeltak och röda uthus, berättar Lisa som själv är uppvuxen på Hönö och nu fått möjlighet att bygga på tomten, som ursprungligen köptes av hennes morfars föräldrar vid förra sekelskiftet.

– På den tiden var det mest attraktivt att ha hus långt från stranden, där man var mindre utsatt för havet och där det fanns bete åt djuren. I dag vill många ha sjötomt, men vi trivs bra mitt på ön.

Lisa och Bo bodde i lägenhet i Göteborg med en tvååring och en nyfödd bebis när de bestämde sig för att bygga eget. Att göra klart ritningarna fick ta sin tid, men till slut landade de i ett hus på knappa 180 kvadratmeter, i samma stil och proportioner som den äldre bebyggelsen runtomkring och i gedigna material. 

När ritningarna var klara skickades de till en byggfirma som gjorde en byggsats. Inhyrda hantverkare hjälpte sedan till att gjuta platta, resa väggar och göra klart huset utvändigt, men resten gjorde Bo själv tillsammans med Lisas morfar Nils, som då var 89 år.

– Jag vet inte hur vi skulle ha klarat oss utan morfar. Han har varit snickare i hela sitt liv och kunskapen om hur man bygger hus sitter i kroppen på honom. Han matade på sex–sju timmar varje dag tills allt var klart. Bo arbetade heltid och kunde bara jobba med huset kvällar och helger, och själv var jag föräldraledig och tog hand om två små barn, berättar Lisa.

Retrokök från Kvänum

I augusti för fyra år sedan kunde familjen flytta in och sakta men säkert börja inreda ett hem. Grundförutsättningarna var givna: klassiskt och gediget men ändå modernt och praktiskt, med vardagsrum och kök i öppen planlösning och grovingång med tvättstuga och badrum. På golven i undervåningen ligger breda plankor utan längdskarvar: ett golv från danska Dinesen av douglasgran från Nordamerika. En nytillverkad kakelugn i gustaviansk stil ger värme och trivsel i vardagsrummet, medan köket för tankarna till de gedigna gamla funkisköken.

– Köket kommer från Kvänum och heter ”Retro”. Vi älskar den gröna nyansen och har hittat en tapet från Lim & Handtryck som är jättefin till, säger Lisa.

Kärleken till färg och vackra mönster går igen i resten av huset. I vardagsrummet är ett hörn tapetserat med ”Pimpernel” från William Morris, och i hallen kläs väggarna av ”Willow Boughs” i gult och grönt – också den en Morristapet.

– Vi har gillat Morris mönster så länge att vi kände att vi vågade satsa, även om de tapeterna är väldigt poppis just nu och risken finns att man tröttnar, säger Lisa.

– Att tapetsera är ett väldigt bra sätt att skapa rumskänsla. En vacker tapet lyfter fram enfärgade detaljer, som fönster och lister. 

Ovälkommen vattenläcka

Att hitta rätt från början är inte lätt, och för ett år sedan fick Lisa och Bo en oväntad – och oönskad – möjlighet att göra om vissa val. En vattenläcka gjorde att i princip hela undervåningen måste göras om. Golven blev desamma, men snickerierna uppdaterades med lite bredare lister, och runt kakelugnen och vid altandörrarna lades kalksten. Kök och vardagsrum separerades lite med hjälp av en halv vägg gjord av gamla fönster, och en del väggar fick en ny kulör – bland annat en vacker grågrön i vardagsrummet.

– Det blev förstås en enorm urladdning att börja om på nytt, men nu när det är klart inser vi att det blev bättre än tidigare så på sätt och vis kunde vi vända eländet till något bra, konstaterar Lisa.

Också en del möbler har hunnit bytas ut under tiden:

– Mycket av det vi har är arvegods. Det tar ett tag att hitta det man vill ha – och att ha råd med det. 

Nu på sommaren tillbringar förstås familjen, som hunnit utökas med lilla Kerstin som föddes i början av maj, mycket tid utomhus. Trädgården är inte så stor, ungefär 600 kvadratmeter, men här finns plats för en ny uteplats, pergola, grönsaksland och rabatter. Lisa, som är utbildad florist, älskar att hålla på med blommor.

– Vi har grävt nya land och planterat gamla växtsorter, både blommor och grönsaker. 

– Det är så härligt att få göra i ordning den här tomten, som min morfars föräldrar sparat i alla år och att få bo i ett hus som morfar varit med och byggt.

Det är svårt att tro att det här huset bara är fyra år gammalt
Kök och vardagsrum har öppen planlösning, men möbler och tapeter ger ändå en känsla av olika rum. Kakelugnen ”Christineberg” från Keddy ger både värme och trivsel. Vid flygeln, som övertagits från mer trångbodda vänner, är väggarna klädda med William Morris tapet ”Pimpernel”. Fåtöljer, Bolia.
Det är svårt att tro att det här huset bara är fyra år gammalt
Att Lisa är florist märks inte minst på de vackra blomsteruppsättningarna. Soffa, Bolia.
Det är svårt att tro att det här huset bara är fyra år gammalt
Med sin förstukvist och gröna pardörrar passar huset in i den historlska miljön.
Det är svårt att tro att det här huset bara är fyra år gammalt
I vardagsrummet ligger ett gediget plankgolv i douglasgran. Vitrinskåp ”Björknäs”, Ikea, soffa och fåtöljer, Bolia.
Det är svårt att tro att det här huset bara är fyra år gammalt
De snedställda köksskåpen med glaslådor för specerier i underkant ser ut att komma från 1950-talet, men är Kvänums kök ”Retro Banér”. Runt köksön, med diskho och spis, står barstolar som är köpta second hand och sedan målade. Lampor, Secto.
Det är svårt att tro att det här huset bara är fyra år gammalt
Med sina snedställda skåp, teakdetaljer och gammaldags beslag passar det pärlgröna köket från Kvänum in i miljön.
Det är svårt att tro att det här huset bara är fyra år gammalt
Köksbordet och stolarna i matrummet är fyndade på Tradera.
Det är svårt att tro att det här huset bara är fyra år gammalt
Väggarna i trappan är klädda med vitmålad pärlspont. Teckningar och kort från barn och vänner är fint på väggen. Olje­målningarna är signerade Frida Torgeby, vän och konstnär på Öckerö.
Det är svårt att tro att det här huset bara är fyra år gammalt
Sängen är bäddad med linnelakan från Himla. På väggen sitter en praktisk gul pockethylla från String.
Det är svårt att tro att det här huset bara är fyra år gammalt
Stora badrummet har golv i kalksten, och kakel från Höganäs.
Det är svårt att tro att det här huset bara är fyra år gammalt
Den fina kommoden i badrummet har Bo ritat och en vän och kollega byggt.
Rulla till toppen