Här är badrummet som andas 20-talsglamour

Åse Marie Egeland Aartun har skapat ett badrum med en glamorös personlighet genom att blanda slående inredningsföremål med enkla linjer. Av Tone Kroken Foto: Filippa Tredal Text: Maria Aarli Gröndalen

Något nytt, något gammalt, god hjälp av fackfolk och stor egen insats. Det var receptet när Åse Marie Egeland Aartun skapade ett badrum med en personlig blandning av olika stiluttryck, material och föremål.

– Jag har en förkärlek för saker som ser lite gammaldags ut, berättar hon. 

Med gammaldags menar Åse Marie 20-talsglamour à la ”The great Gatsby”. Det nya badrummet känns kontinentalt och speglar familjens reslust. Åse Marie låter sig inspireras av det hon ser och upplever och tycker om att följa med i vad som händer i designvärlden, även långt utanför den egna landsgränsen. Hon inspireras också av sonen Fredrik, som arbetar för den danska designfirman Frama i Köpenhamn. 

– Jag är väldigt nöjd med hur badrummet blev och hur det fungerar. 

Tillsammans med maken Kjetil driver Åse Marie en present- och interiörbutik, pop-up-store och outlet
i lokalen under lägenheten de bor i, i centrum av Sauda i södra Norge. 

Lägenheten är från 1920-talet och förra året renoverade de vardagsrum, kök och sovrum. Efter det var det badrummets tur. 

– Vi ville förnya badrummet så det passade in med resten. Vi ville att det skulle bli vackert och praktiskt. 

På golvet ligger fiskbensmönstrade marockanska kakelplattor i cement  med matt yta, medan väggarna har fått blankt vitt kakel. Eleganta detaljer, som gröna växter och effektfull användning av metallfärger både på lampor och smådetaljer, skapar en trivsam stämning.

– Jag tycker om att interiören ger mig lugn och ro, och jag vill inte ha för många färger. Men då är det också bra att ha olika texturer på ytorna, det gör underverk med dynamiken i rummet. 

Kaklet fick kosta

Det är inte så viktigt för familjen att ha de tjusigaste lösningarna eller de dyraste märkena, men de är noga med kvaliteten. Som butiksägare vet Åse Marie dessutom mycket väl att man kan hitta kvalitetsprodukter utan att det behöver kosta alltför mycket. 

– En del saker kommer man inte undan att investera i, som till exempel kakel, det la vi ner ganska stora pengar på. Badrummet ska ju förhoppningsvis hålla sig väldigt länge. 

Badkaret köptes däremot in till ett rimligt pris. Det var från början silverfärgat inuti och kopparfärgat utanpå, men det blev för mycket för Åse Marie. 

– Vi har guld och silver här inne, och skulle vi haft koppar också hade det blivit för pråligt. 

Maken fick därför i uppgift att måla badkarets utsida vit. Han målade nämligen badkaret i stugan för tio år sedan, och det är fortfarande fint, så det är en kostnads­effektiv lösning som de vet fungerar.

– Kjetil och jag tycker om att bolla våra idéer med fackfolk som vi litar på, och så kommer vi fram till en lösning tillsammans, avslutar Åse Marie. 

Här är badrummet som andas 20-talsglamour
Här är badrummet som andas 20-talsglamour
Här är badrummet som andas 20-talsglamour
Här är badrummet som andas 20-talsglamour
Här är badrummet som andas 20-talsglamour
Här är badrummet som andas 20-talsglamour
Rulla till toppen