Experternas 6 bästa tips för dig som ska bygga själv

Anders och Anna Jeppsson medverkar med sina snickeriprojekt i varje nummer av Hus & Hem. De är riktiga proffs på att bygga, och delar gärna med sig av sina kunskaper.

I det här reportaget kikade vi in i snickra och fixa-experterna Anna och Anders Jeppsons ateljé, som de byggt själva. Här delar de med sig av sina bästa råd för dig som vill bygga något liknande hemma. 

1. Tänk igenom alla viktiga beslut noggrant innan du börjar bygga. Rita sedan upp fasaden i skala, så att du ser precis hur du ska bygga.

2. Tänk efter så att du inte faller för en trend som du sedan tröttnar på. Trender förändras hela tiden men du är ju samma person i grunden.

3. Ta reda på vad som gäller för bygglov eller bygganmälan och räkna med att det kommer att ta tid!  

4. Anlita hjälp till vissa delar av bygget. Anders och Anna valde att betala för gjutningen av bottenplattan. Du kan också behöva ta in proffshjälp för till exempel konstruktion, vvs och elektricitet, om du inte själv är specialist. En byggnadsingenjör kan hjälpa till med ventilationen. Viktigt för att undvika mögel och fuktskador. Undvik platta tak! Ateljén har pulpettak med lutning.

5. Fundera noga över var och hur många stickkontakter som behövs. Om man installerar många kontakter slipper man fula skarvsladdar i rummet. 

6. Var noggrann med att titta så att brädorna är raka när du köper virke. Det finns alltid risk för vridet “propellervirke”. Räkna alltid med att det blir 10 procent spill när du ska kapa brädorna.

Snickra och fixa-proffsen byggde en ateljé i trädgården

Scroll to Top