Så här inreder du med konst, textilier och mycket färg

När det hundra år gamla huset skulle få en ansiktslyftning så var grundtanken med inredningen klar redan från början: Våga vara vågad! Vita väggar och tråkiga möbler fick lämna plats för konst, textilier och mycket färg. Av Helle Tjaberg Styling: Divine Design Foto: Elisabeth Aarhus

Senaste gången den gamla patriciervillan i centrala Oslo renoverades var för 15 år sedan. Den här gången ville ägarna inte göra det själva utan uppdraget gick till företaget Divine Design och inredningsdesignern Cornelia Thrane-Steen. 

Direktiven var klara från början: Ägarna önskade sig både en uppgradering och en uppfräschning av inredningen, samtidigt som de ville behålla många av sina gamla möbler och sin konst. Önskemålet var framför allt att inredarna skulle se på huset och de befintliga möblerna med nya ögon och skapa en mer samtida helhet.

– Husets ägare ville ha något annat än de vita väggar som fanns i hela huset. De var redo för färg, säger Cornelia.

Huset, som byggdes 1916, är 500 kvadratmeter stort fördelat på fyra våningar. Och det var mycket som behövde moderniseras – såväl entrén, vardagsrummet, biblioteket/tv-rummet som matsalen behövde en ansiktslyftning. Sedan tidigare spelade konsten en stor roll i hemmet, och det skulle den fortsätta att göra, men samtidigt ville familjen ha en mer vågad färgpalett. Och det skulle inte vara något diskret och nertonat – tvärtom. 

Det var kort sagt ett riktigt drömjobb för en inredare.

– Det har varit ett otroligt spännande uppdrag. Vi fick fria tyglar och på samma gång några viktiga begränsningar. Familjen hade många vackra möbler och härliga saker, men det fanns ingen röd tråd, ingen harmoni. Det var också väldigt spännande att jobba med all denna vackra konst. Det blev en konst i sig att få den att fungera mot de färgstarka väggarna och mönstrade textilierna, så att de inte slog ihjäl varandra, säger Cornelia.

Färg lyfter fram konsten

Familjen ville också behålla de lyxiga och vackra gyllenbeige sidengardiner som redan hängde i vardagsrummet.

– Sidengardiner kan lätt uppfattas som väldigt tunga. Det var därför viktigt för oss att få in en mer modern känsla i rummets övriga möbler och textilier, konstaterar Cornelia.

Väggarna i vardagsrummet målades i en djupt grön färg, ”Emery Green” från Zoffany. 

– Den gröna färgen är vilsam och fungerar väldigt bra ihop med sidengardinerna. Att använda en djup färg kan också göra att hela rummet känns större, i och med att mörka väggar inte reflekterar lika mycket ljus som vita, säger Cornelia. 

Man valde också att behålla en av de två stora soffor som redan fanns i rummet, men klädde om den i ett smaragdgrönt sammetstyg från Designers Guild. Soffan kompletterades med två stora länstolar och en zebramönstrad dagbädd som inredarna på Divine Design själva formgav. På spiselhyllan till den öppna spisen – en originalpjäs från 1916 – placerades en stor bronsspegel. Detta för att dra blicken uppåt, mot den imponerande takhöjden.

I matrummet målades väggarna i en mjukt blå färg – ”Oval Room Blue” från Farrow & Ball – för att komplettera vardagsrummets gröna väggar. Matstolarnas senapsgula nyans går samtidigt igen i hallens dovt gula väggar.

– Det är fantastiskt att färg har kommit tillbaka. Jag tycker att färg ofta kan bli en riktig wow-faktor i ett hem, säger Cornelia.

Familjens samlade konstskatt kommer verkligen till sin rätt i sitt nya, mer färgstarka sammanhang. I dag väljer många konstgallerier att hänga på rena vita väggar men det kan vara värt att tänka på att färg kan lyfta fram konstverken ännu mer, menar Cornelia.

I gången mot hallen valde inredarna också att skapa ett konstgalleri i miniformat – detta genom att samla många tavlor i olika tekniker och storlekar och sätta dem tätt ihop, från golv till tak. Och i det kombinerade biblioteket och tv-rummet har tavlor både hängts och ställts i den stora väggfasta bokhyllan som täcker en hel vägg. Effekten är både intressant och kontinental.

– Vi gillar att tänka utanför boxen och hitta lösningar som kanske är lite otraditionella. Men vi tycker att slut­resultatet klär både huset och familjen som bor där, säger Cornelia.

Så här inreder du med konst, textilier och mycket färg
Glasvaser med sköldpaddsmönster, Bond Street Essentials.
Så här inreder du med konst, textilier och mycket färg
Soffan i vardagsrummet kläddes om i ett smaragdgrönt sammetstyg från Designers Guild. Dagbädden är formgiven av Divine Design. Den turkosa pallen kommer från Turkiet. Tavlan ovanför soffan är gjord av Elisabeth Werp, och tavlan ovanför byrån är ett verk av Hanne May Scheen.
Så här inreder du med konst, textilier och mycket färg
I hallen är både väggarna och det platsbyggda skåpet målade i en dovt gul färg – ”Malt” från Flamant.
Så här inreder du med konst, textilier och mycket färg
Dagbädden i vardagsrummet kläddes i ett zebrarandigt tyg från Brunschwig & Fils.
Så här inreder du med konst, textilier och mycket färg
Matsalsmöblerna fanns redan i huset, men stolarna kläddes om i nytt tyg. Takkronan är arvegods, tavla av Asle Nyborg.
Så här inreder du med konst, textilier och mycket färg
Väggarna i matrummet målades i en mjukt blå färg, ”Oval Room Blue” från Farrow & Ball, som passar perfekt till den bordeauxröda skänken från Chelsea Textiles. Målning av Bengt Sivesind. Bolstrad bänk, Green Apple.
Så här inreder du med konst, textilier och mycket färg
I vardagsrummet fick de tunga sidengardinerna hänga kvar och väggarna målades i en djupt grön färg. Färgerna tas upp i möblerna som placerats så att de harmonierar med dörröppningarna, fönstren och rummets linjer. Taklampan är en riktig designklassiker – ”Taraxacum 88”, av Achille Castiglioni för Flos.
Så här inreder du med konst, textilier och mycket färg
Ett inredarknep är att blanda objekt i olika former och strukturer som binds samman av samma färgskala.
Så här inreder du med konst, textilier och mycket färg
Antikviteter och arvegods tillför djup till inredningen. Här samsas ett halvmånebord och en förgylld spegel från 1800-talet med modern, abstrakt konst.
Så här inreder du med konst, textilier och mycket färg
En platsbyggd bokhylla täcker ena väggen i biblioteket. Utplacerade prydnadsföremål här och där gör att man undviker att få en massiv vägg av böcker. Möblernas och textiliernas dova färger kompletterar varandra och skapar en ombonad och inbjudande stämning.
Så här inreder du med konst, textilier och mycket färg
Konsten som placerats ut på olika ställen i bokhyllan ger en oväntad och fin effekt.
Så här inreder du med konst, textilier och mycket färg
Konsten i ett hem bidrar med trivsel och berättar också något om vem som bor där. Snygga elementskydd ger ett sammanhållet intryck.
Så här inreder du med konst, textilier och mycket färg
De skira gyllene fjärilarna i glaskupan förgyller spiselkransen i vardagsrummet.

Inredarens tips för ett vackert hem

Det är viktigt att ett hem är personligt, och det blir det med unika föremål och möbler. Ge dina föremål nytt liv – till exempel genom att klä om mormors gamla fåtölj med ett vackert tyg. Ingen kommer att ha en likadan!

Ett hem behöver några antikviteter. Det ger djup åt inredningen och gör den mer intressant. Om du blandar föremål och möbler från olika epoker kommer det aldrig att kännas omodernt. Jag gillar när ett hem har utvecklats över tid, och inte känns som om man har köpt en färdig ”look” i en affär.

Det är viktigt att hitta en balans vad gäller färg, form, material och texturer. Och att det samtidigt finns ett eller två ”wow-föremål” i rummet som verkligen står ut.

Rulla till toppen