Nu har du som ska köpa bostadsrätt chansen att göra en bra affär

Ett glapp mellan köpare och säljare leder till att utbudet av bostadsrätter på marknaden är större än på länge. En kommande prispress kan inte uteslutas, enligt Hemnets talesperson.

Ska du köpa bostadsrätt i höst? Då har du tur – nu finns det nämligen mycket att välja på ute på marknaden. Utbudet av bostadsrätter är betydligt högre än tidigare. Anledningen till detta är att många objekt inte blir sålda och därför kommer tillbaka ut på marknaden.

– För köpare betyder marknadsläget att det finns mer att välja på och att affärerna tar längre tid vilket ökar möjligheterna till en bra affär. Som säljare behöver man ställa in sig på att bostadsaffären kan ta längre tid. Det blir viktigt att hitta rätt köpare, berättar Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet, i Nyhetsmorgon.

– Det finns ett glapp mellan köpare och säljare i prisförväntningar. Detta såg vi under förra hösten vilket ledde till en prispress, nu ser vi en liknande situation. Det har inte slagit igenom i bostadspriserna än, men det går inte att utesluta att det kommer att synas under hösten, säger Staffan Tell. 

En anledning till glappet är troligtvis amorteringsreglerna som infördes i mars i år, och som bland annat innebär att om ditt bolån överstiger 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst måste du amortera ytterligare 1 procent per år. 

Det som talar för stabila priser är enligt Staffan Tell att vi har låga räntor och låg arbetslöshet, samtidigt som det finns vissa frågetecken.

– När vi pratar med mäklare nämner de att bankerna verkar vara tuffare, det är svårare för folk att låna pengar, säger Staffan Tell. 

I programmet medverkar också ekonomen Arturo Arques, som delar med sig av goda råd för både köpare och säljare.

Råd för dig som ska köpa bostadsrätt:

1. Läs årsredovisningen och kolla upp föreningens ekonomi.

2. Ta reda på om föreningen har några skulder.

3. Undersök vilka renoveringsbehov som finns. 

Råd för dig som ska sälja:

1. Var ute i god tid. Gå igenom din ekonomi noggrant och planera försäljningen. 

2. Välj mäklare noga. Gå på visningar och titta på hur de olika mäklarna jobbar.

3. Besikta bostaden och åtgärda eventuella anmärkningar. Finns det många besiktningsanmärkningar kommer köparen bli osäker och ge sämre bud. 

 

Rulla till toppen