Sommardröm på 25 kvadrat – mitt i stan

Rebecka och Mats byggde sin kolonistuga med inspiration från amerikanska surforter och tillförde skandinaviska inslag. Resultatet blev en oas där inne och ute möts kring turkosa detaljer.

Mitt i Helsingborg har Rebecka, Mats och dottern Liv ett eget hide-away. I en kolonistuga där en knotig vinstock klänger i den gedigna pergolan har de skapat en plats för vila och umgänge – och en massa roliga projekt.

– Vi skaffade kolonin för tre år sedan, berättar Rebecka. Tyvärr var den gamla stugan så murken att vi inte kunde ha den kvar så vi började omgående bygga nytt.

Rebecka ritade skisserna till stugan själv och njöt av att se drömmen utkristallisera sig, från arkitektritning till sommarparadis. För stomresning och fasad anlitades hjälp, sedan har paret byggt det mesta själva. På tjugofem kvadratmeter finns nu allt familjen behöver – från sovloft och litet tvättrum till en öppen yta med kök, mat- och vardagsrum. På innerväggarna ligger vitmålad råspont och på golvet slitstarkt laminat. Att de stora glasdörrarna utmed en långsida kan skjutas undan, och tillsammans med trädäcket förstora livsytan, gör stugan perfekt för sommarhäng.

– Vi gillar att sitta med vänner och äta god mat och prata om livet, säger Mats. På trädäcket ryms ett långbord, och inomhus finns plats för många i den stora soffan och på kuddar runt det låga soffbordet.

Rebecka bodde under två år på USA:s västkust där hon lärde sig surfa och blev förtjust i den kaliforniskt avslappnade stilen. Den känslan har hon tagit med till kolonistugan där det finns ett uppenbart surftema, om än kombinerat med en skandinaviskt funktionell stil. Genomgående är också den turkosa färgen, som Rebecka älskar och har målat på altanens däcksstolar och en gammal kökssoffa i huset.

– Det är Annie Sloans “Chalk Paint” i kulören “Provence”. Den matta strukturen passar bra här i stugan, och den återkommande färgen skapar harmoni.

Feng shui-harmoni

Även om Rebecka och Mats hade en klar tanke från början har inredningen vuxit fram allt­eftersom de fyndat på loppis – som kökssoffan som står under loftet. 

Ett favoritställe är lite oväntat byggvaruhuset Hornbach, där de bland annat hittat plåtburkar som gjorts om till taklampor. Eftersom Rebecka älskar projekt, som att meka med sin pickup som hon tagit hem från USA, eller att fixa något till stugan, är mycket rena hemmabyggen. 

– Jag har alltid varit lite snickrig. Ett exempel är Livs babygym. Jag tittade på en massa varianter men ville inte köpa något i plast. Det slutade med att jag åkte till byggvaruhuset, köpte virke och byggde själv. 

Nästa projekt är att fortsätta med trädgården. Inspirerade av en vän som är feng shui-konsult har Rebecka och Mats planerat tomten så den ska ge harmoni. Båda är övertygade om att människan påverkas av färg, form och material och att de fem elementen – vind, vatten, eld, jord, trä och metall – ger tillvaron balans. 

– Här har vi skapat harmoni med ett svart plank i ena hörnet och svarta odlingslådor i det andra, visar Rebecka. Och inomhus har vi byggt in högtalarna så de inte syns, för att ge rummet ett lugn.

Lite av känslan från ett älskat Newport Beach, lite skandinaviskt ljus och tydlig feng shui-harmoni. Kolonistugan är som gjord för lugnt sommarliv. 

3 tips för kolonistugan

1. Välj material och stil med hjärtat, lyssna till själen när du ska skapa din oas.

2. Skissa det tänkta slutresultatet i grova drag. Fastna inte i detaljer som kanske inte bidrar till det tänkta målet.

3. Bli inte nervös när saker förändras längs vägen. Sätt grundtemat men låt tiden bidra med nya idéer.

Sommardröm på 25 kvadrat – mitt i stan
Det stora kvadratiska soffbordet dominerar rummet och gör att många kan samlas inomhus när mörkret smyger sig på. Att bordet är försett med hjul gör det extra praktiskt. Kök, Ikea, beslag från Beslag Design. Foto: Therese A Svensson
Sommardröm på 25 kvadrat – mitt i stan
Bordet är dukat med turkos duk och blommor i en gammal plåtlåda. En marockansk kakelplatta från Tiles R Us fungerar som grytunderlägg. Foto: Therese A Svensson
Sommardröm på 25 kvadrat – mitt i stan
Det enda som finns bevarat från den ursprungliga stugan är den gamla stegen som leder till sovloftet. Först var den ett provisorium, men snart kändes den helt rätt och fick slipade kanter som gör den mjuk för barfotafötter. Golvet från Hornbach är offentlighetsklassat och tål slitage. Foto: Therese A Svensson
Sommardröm på 25 kvadrat – mitt i stan
Ursprungligen hade paret tänkt att köksbänken skulle löpa längs hela väggen, men när Rebecka fick den jeansblå Smegkylen som kärleksgåva av Mats blev det ändrade planer. Foto: Therese A Svensson
Scroll to Top