5 steg för dig som ska sälja en bostad

Det är mycket att tänka på inför försäljning av fastighet. Här guidar vi dig till de viktigaste punkterna.

1. Gör en värdering och välj mäklare. Ta in offerter från flera. Det som kan skilja sig åt är exempelvis avgifter, marknadsföring och kundregister. Det finns inget krav på att använda mäklare. Statistik från försäljningar finns på ­maklarstatistik.se.

2. Ta fram fakta. Ritningar, pantbrev och information om servitut behövs inför försäljningen. Kontrollera mäklarens objektsbeskrivning. Om det inte står rätt där kan du bli ersättningsskyldig. Som säljare har du upplysningsplikt. Gör eventuellt en egen besiktning av bostaden.

3. Reparera och fixa. Ibland kan små åtgärder öka värdet på bostaden. Mäklare och eventuell besiktningsman kan ge tips om det finns något du bör göra. 

4. Förbered för fotografering och visning. Plocka undan, städa och gör snyggt. Fundera på möjligheten att ta hjälp av homestylingföretag. 

5. Budgivning och kontrakt. Du som säljare bestämmer vem som ska få köpa och till vilket pris, du måste inte sälja till den som ger högsta bud. Affären är inte klar förrän ­kontraktet är påskrivet.

Scroll to Top