Färgstarkt i Vadstena – inspireras av en grönskande trädgård

Den färgstarka trädgården i Vadstena speglar sin ägare. På sommaren omger sig Eva Granlund med ett fyrverkeri av rosor och pioner.

En trädgård speglar sin ägare, och hemma hos Eva Granlund är det färgstarkt! Med säkert öga för kontrast och harmoni har hon skapat en underbar oas av blommor. Eva har ett omväxlande yrkesliv med teater, föreläsningar om kroppsspråk och jobb med sin inredningsbutik, och vissa år blir det inte så mycket tid över för trädgården. Då är det bra att blommorna snällt kommer upp i rabatterna, utan åtgärd. 

Arbetet med trädgården påbörjades 1982, då hon och maken Ingmar byggde sitt hus på en hörntomt i utkanten av Vadstena, med Östgötaslätten som närmaste granne. Det tar tid innan en trädgård känns lummig och ombonad, men till exempel häggmispel, fläder och rosor planterades direkt och växte sig snabbt stora i den goda jorden på slätten.

– Jag minns hur jag stod i skydd av regnet när vi hade flyttat in och tittade på ett nyanlagt stenröse och tre nyplanterade vinbärsbuskar, en röd, en svart och en vit på stam, hur vackert jag tyckte att det var, berättar Eva. 

För att jaga undan kvickrot och tistlar sattes först potatis på hela gräsmattan. Sten togs från åkern utanför tomten och användes i gångar och andra stenbeläggningar, tillsammans med öländsk kalksten och kullersten. På husets entrésida anlades en stor rosenrabatt med blommor i rosa och röda toner. Vid husets långsida mot åkermarken grävdes en liten damm, där fåglarna gärna tar sig ett dopp. Intill stengången ligger terrassen med praktiskt vindskydd av stora glaspartier. 

– På gräsmattan längre ner i trädgården kan barn och barnbarn fortfarande spela kubb eller boll, fast gräsytan har blivit mycket mindre med åren, säger Eva.  

– När barnen var små fanns det även sandlåda, gungställning och lekstuga, sedan har rabatterna fått ta mer plats.

Förlitar sig på tåliga växter

Längst ner i trädgården finns det också en liten örtagård, flera sol- och skugghörn och växthus samt en liten gäststuga. 

Nya växter kommer ständigt till, och många gamla växter trivs, frösår sig och växer till i omfång i lerjorden. Färgglada blommor avlöser varandra, från vårens tulpaner, ett 60-tal olika sorter, till sommarens sprakande fyrverkeri. Ett par favoriter är pionen ’Bowl of Beauty’ och Austinrosen ’Crown Princess Margareta’, som med sin gyllene färg och goda doft är en ny bekantskap.

– Den fick följa med hem från min senaste trädgårdsresa till England, berättar Eva.

Tillsammans med systern Britt har hon genom åren rest på sammanlagt sju trädgårdsresor till Italien, England, Frankrike, Madeira och Sydafrika, och hennes växtintresse har vuxit sig starkare i takt med alla intryck.

– Det är dagar av total lycka, säger Eva. Så skönt att slippa tänka och bara få se alla vackra vyer som etsar sig fast på näthinnan, precis sådana bilder man vill ha när man blundar.

Att få komma hem till sin egen trädgård är ändå alltid underbart och en källa till njutning, även om hon vissa år inte ens hinner med det mest nödvändiga arbetet och måste förlita sig på perenner och andra tåliga växter. Andra år pågår storstädning med hjälp av maken Ingmar, som har fått ett nyvaknat intresse för trädgård efter att ha blivit pensionär. Själv fortsätter Eva sitt omväxlande yrkesliv.

– När jag någon dag får mer tid är det ingen tvekan om var den kommer att tillbringas, säger Eva. I trädgården! Vår plats på jorden.

Färgstarkt i Vadstena – inspireras av en grönskande trädgård
Det finns flera sittplatser i Evas trädgård, där hon kan njuta av blomprakten, här vid pionen ’Coral Charm’.
Färgstarkt i Vadstena – inspireras av en grönskande trädgård
Den enkla pionen ’Bowl of Beauty’, med cremefärgad mitt, är en av Evas favoriter. Här i en bukett med rosen ’Hot Chocolate’, trebladsspira, stjärnflocka och pionen ’Sarah Bernhardt’.
Färgstarkt i Vadstena – inspireras av en grönskande trädgård
Stjärnflockan ’Hadspen Blood’ är starkt rosa jämfört med den ursprungliga arten. Rabatterna är uppbyggda med torvblock, i bakgrunden strandiris.
Färgstarkt i Vadstena – inspireras av en grönskande trädgård
En liten damm har byggts intill terrassen och ger skönt rogivande porl och utrymme för stämningsskapande resminnen.
Färgstarkt i Vadstena – inspireras av en grönskande trädgård
Den rosa pionen ’Edulis Superba’ kan avnjutas på terrassen, i skydd av en vägg av glasrutor. I förgrunden vit ’Festiva Maxima’.
Färgstarkt i Vadstena – inspireras av en grönskande trädgård
Luktpionen ’Sarah Bernhardt’ är en av alla praktfulla sorter som fyller Evas trädgård.
Färgstarkt i Vadstena – inspireras av en grönskande trädgård
Eva älskar att plocka buketter i sin trädgård och har många sorter i rabatten som passar i vas.

Familjen Granlund i Vadstena

Här bor: Eva och Ingmar Granlund.

Huset och trädgården: Villa i utkanten av Vadstena med insynsskyddad trädgård i zon 2.

Jobbar med: Eva har en inrednings- och klädbutik tillsammans med sin syster Helena. Hon föreläser också om bland annat kroppsspråk och är med och driver ”Vadstena nya teater”, med föreställningar året runt. 

Drömprojekt: Ett litet vindskyddat torn på höjden bredvid stugan, där man kan se ut över slätten och Vättern. 

Evas bästa tips

  • Gör som du själv vill, inte som andra tycker – förutom dina familjemedlemmar förstås. Det finns inget rätt eller fel. I trädgården får man gå loss och skapa en egen härlig miljö.
  • Var inte rädd för att gräva upp och slänga de växter som breder ut sig eller inte blir som man tänkt sig.
  •  Satsa på natursten. Det ser mer levande ut än stora betongytor.
  •  Köp växter när de blommar, och läs på noga om de vill ha ljus eller mörker, torrt läge eller fuktigt.
  •  Anlägg häckar inne i träd­gården. De ger bra skydd och skapar små mysiga rum.
  •  Undvik stora gräsytor. Handen på hjärtat – hur många dagar om året spelar familjen fotboll?
  •  Skapa många sittplatser för att kunna följa solens strålar.

Rulla till toppen