Två hus – två inredningar: Vi på vår gata

Även om de vita radhusen i nybyggda Sörgårdsängen i Vällingby är lika på utsidan skiljer sig interiörerna åt markant. En familj har valt pigga pasteller, en annan ombonat 50-tal. Samma planlösning, men helt olika stilar. Häng med på husesyn hos familjen Nagér-Sirland!

Jenny och Mattias hade redan tidigare bott i nyproduktion, men då låtit väggar och möbler vara vita och avskalade. Nu testade de något helt annat: hemtrevlig 50-talskänsla.

Två hus – två inredningar: Vi på vår gata
Soffa ”Ekenäset”, Ikea. Bordet från 50-talet är arvegods. Även fåtöljen ”Profil” designad av Folke Ohlsson, Dux, är arvegods och har fått ny stoppning samtidigt som originaltyget är bevarat. Det magnifika bufféskåpet längst bort ropades in av Mattias på Bukowskis nätauktion.

Hur skiljer sig det här huset från ert förra boende?

– Det ser helt annorlunda ut jämfört med vårt förra hem. Då bodde vi också i nyproduktion, en lägenhet, där vi hade väldigt avskalat vitt. Men vi var väldigt trötta på det och ville ha något helt annat när vi flyttade hit. Vi ville ha något varmare, mer färg på väggarna, säger Jenny.

– Vi var sugna på att vara lite modigare med inredningsvalen vad gäller till exempel köksluckor och tapeter. I förra bostaden tänkte vi att vi skulle flytta in och känna efter vad vi ville ha, men det slutade med att vi bara hade vita väggar, säger Mattias.

Beskriv er inredningsstil.

– För några år sedan fick vi en möjlighet att ta över ganska mycket 50-talsmöbler i original, framför allt från min farfar. Och det är en stil som vi båda har gillat och tyckt varit fin. Vi utgick mycket från dem, säger Jenny. 

Hur tänkte ni vad gäller planlösning och tillval?

– Vi valde att behålla standardplanlösning på plan ett och två. På översta våningen valde vi att dela av det gigantiska rummet något för att skapa nio kvadratmeter ovärderlig förvaring. Vi satte även in en toalett högst upp eftersom vi använder den som gästvåning, och långsiktigt ska den förhoppningsvis bli en tonårsvåning, säger Mattias.

– I köket ville vi ha in turkost och en varm träkänsla tillsammans med lite svarta detaljer. Vi valde också rostfritt och häll och satte in en vinkyl. Vi gjorde mycket förarbete när vi planerade inredningen, säger Jenny.

Utöver de ärvda möblerna, hur mycket har ni letat stilenlig inredning?

– Jag har ett gammalt intresse för loppisar och auktioner. Och så hittade jag Bukowskis nätauktioner och tyckte det var jättekul. 50-tal kostar inte så mycket, förutom viss dansk design, säger Mattias.

De största fördelarna med själva området?

– Att bo i Stockholm med skogen alldeles intill. Och nyproducerat. Det är inte så lätt att hitta, säger Mattias.

– Man ska vara social som person om man ska bo i ett sådant här område. Och vi gillar ju att ha många människor runtomkring oss. Det är helt unikt för barnen att växa upp i ett område som det här, säger Jenny.

Brukar man jämföra sig mellan grannarna?

– Ja, den delen finns ju. Alla har i princip samma förutsättningar. Vi flyttade in samtidigt, vi har likadana hus osv. Och så kan man se ”oj, vad de har kommit långt där; vi som inte har gjort någonting!” Men då kan man samtidigt se hur andra gör och lära sig av dem, säger Mattias.A

Två hus – två inredningar: Vi på vår gata
Hela nedervåningen är belagd med parkettgolv i så kallat holländskt mönster, för att ge en klassisk och trivsam prägel.
Två hus – två inredningar: Vi på vår gata
Radion från Conserton var ett arv från Jennys farfar Allan Sirland. Här pryder den arbetsbänken i köket.
Två hus – två inredningar: Vi på vår gata
Foto är ett intresse i familjen. Bra när det också går att kombinera med inredning, som här med klassiska vintagekameror och snygga fototidningar.
Två hus – två inredningar: Vi på vår gata
Trappan till övervåningen ligger till höger om matplatsen.
Två hus – två inredningar: Vi på vår gata
Vid matplatsen har bordet från Habitat kombinerats med ärvda 50-talsstolar. Spegel, Ferm Living.

Familjen Nagér-Sirland

Här bor: Mattias Nagér och Jenny Sirland, Ludvig, 4 år, och Albin, 1 år.

Jobbar med: Mattias är rekryterings­ansvarig på Telia. Jenny är ansvarig för tillståndshanteringen på Svenska Kraftnät.

Radhuset: En 6:a på 193 kvm med öppen planlösning och altan på fram- sidan. Rums­indelat allrum
på översta våningen. Friköpt tomt.

Två hus – två inredningar: Vi på vår gata
Mattias, Jenny, Albin och Ludvig.

Vi på vår gata – del 1

Rulla till toppen