Undersökning: Här vill svenskarna helst ha ett smultronställe

Ett skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt, beläget på Västkusten. Det är vad svenska folket drömmer om när de föreställer sig sitt drömfritidshus.

I Svensk Fastighetsförmedlings nya undersökning Bobarometern framgår det tydligt vad som lockar svenskarna när de får frågan om var de helst skulle vilja köpa fritidshus. Det ska ligga i Bohuslän eller Skåne, nära hav och sjö. 

 – De som letar efter ett fritidshus söker ofta efter en plats för avkoppling, men samtidigt är det få som önskar att det ska ligga på en enslig plats. Det ska vara enkelt att ta sig till fritidshuset och det får gärna finnas en strand, matbutik eller café i närheten. Många vill ha tillgång till samma bekvämligheter i sitt fritidshus som man har hemma, vilket gör att allt fler människor även kan tänka sig att köpa en lägenhet som fritidsboende, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande. 

Bobarometern visar också att skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt besegrar idyllen med röda stugor med vita knutar. Hela 42 procent uppger att de drömmer om ett skärgårdshus, medan motsvarande siffra ligger på 22 procent för en röd stuga.

Topplista: Här är fritidsbostäderna svenskarna drömmer om

1. Skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt (42%)

2. Röd stuga i skogen med vita knutar (22%)

3. Nybyggd villa med altan och pool (8%)

4. Fiskebod med båtdäck och brygga (7%)

5. Sportstuga i fjällen med bastu och öppen spis (6%)

6. Bondgård på landet med lada och djurhållning (4%)

7. Herrgård med kristallkronor och fontäner (2%)

8. Kolonistuga/Attefallshus med liten trädgård (2%)

9. Modern lyxsvit högst upp i en skyskrapa (1%)

10. Sekelskifteslägenhet med stuckatur och kakelugn (1%)

11. Annat/Vet ej (6%) 

Totalt 1 000 personer deltog i undersökningen. 

Rulla till toppen