Trendskifte: allt fler vill ha separat kök och vardagsrum

Att ha en öppen planlösning i sitt hem har länge dominerat på bostadsmarknaden. Men nu vänder trenden då allt fler i stället efterfrågar separat kök och vardagsrum.

En ny Sifo-undersökning från Skanska visar på ett trendbrott. En öppen planlösning är inte längre det självklara valet bland bostadsköpare – nu vill man istället ha separat kök och vardagsrum. 

– En anledning är att man vill kunna nyttja utrymmena för olika syften och behov. I takt med ökat ”brus” i  samhället i stort ökar också behovet att kunna krypa undan lite grann, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem, i ett pressmeddelande. 

Undersökningen visar också att 62 procent, utöver matlagning och måltider, nyttjar köket till att umgås med vänner och familj. Många använder det dessutom som en arbetsplats för jobb och läxläsning. 

Enligt tidigare undersökningar från Skanska framgår det att majoriteten av bostadsköparna själva vill kunna påverka utformningen av sin kommande bostad genom att antingen lägga till eller ta bort väggar. 

I många länder finns en modell där man köper en ”tom” bostad, alltså ett antal kvadratmeter som man sedan anpassar efter eget behov. I Sverige ser regelverket för nyproduktion annorlunda ut, men så snart man flyttat in i bostaden får man bygga om den efter eget tycke och smak. 

– Att kunna anpassa sin bostad efter eget behov är såklart eftertraktat. Vi ser att det är viktigt att kunna påverka planlösning och hur man disponerar ytorna. Det hade varit spännande att kunna erbjuda svenska bostadsköpare en mer flexibel modell. Jag tror att det skulle finnas en efterfrågan, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem.

Rulla till toppen