Cheesecake, vanilj- och hallonsnurror, muffins… Bjud gästerna på snabba och enkla bakverk med det godaste som finns: solmogna hallon.
Frozen cheesecake med smak av sommar
Ca 12 bitar
3 ägg
2 dl strösocker
200 g färskost av philadelphiatyp
1 ½ tsk vaniljsocker med riktig vanilj
3 dl vispgrädde
ca 1 liter hallon
(spara hälften till garnering)
7 digestivekex
Garnering
hallon och mynta
Börja med att separera äggen. Rör ihop äggulan med sockret och vaniljsockret och därefter osten. Vispa äggvitan till ett ganska hårt skum i en skål och vispa grädden i en annan. Arbeta sedan ihop grädden med ostsmeten och vänd därefter i äggvitan.
Rör ner hallonen i smeten. Krossa digestivekexen i botten på en form med löstagbar botten och häll över all smet. Ställ formen i frysen i tre–fyra timmar så att tårtan stelnar.
Inför servering: garnera med resten av hallonen och lite färska myntablad eller citronmeliss.
Vanilj- och hallonsnurror
Ca 30 st
50 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ca 12 dl vetemjöl
Fyllning
50 g smör
ca 5 dl hallon
½ dl strösocker
3 msk vaniljsocker
Garnering
koncentrerad äppeljuice
strösocker
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen i mjölkblandningen tills den löser sig. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt. Blanda i nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Knåda degen smidig. Låt jäsa under en handduk i ca
40 min eller tills den blivit dubbelt så stor.
När degen jäst klart, dela den i flera mindre bitar och kavla ut dem en och en. Kavla så bitarna blir ca 1 cm tjocka, och bred smör över hela degytan. Blanda hallon, strösocker och vaniljsocker försiktigt och fördela det jämnt över degytan.
Vik degen dubbel och skär 7–8 cm breda längder. Skär sedan ett snitt i varje längd, tvinna degbitarna och lägg dem omlott i en rund ring.
Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa till dubbel storlek i ca 20 min. Grädda bullarna i 225 grader i 10–12 minuter. Låt dem svalna en aning och pensla sedan med äppeljuice och doppa bullarna i strösocker.
Sommarsöta hallonrutor
Ca 20 bitar
175 gram smör
3 ägg
2 ½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 msk citronsaft
200 g hallon
Garnering
florsocker
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Rör ihop ägg och socker. Blanda alla torra ingredienser och häll det i äggsmeten. Tillsätt smöret och citronsaften. Rör ihop tills smeten är klumpfri och häll den sedan i en smord och bröad form, 20×24 cm.
Strö över hallonen och tryck ner dem i smeten. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter i 180 grader. Vill du ha kakan mindre kladdig kan du grädda den några minuter extra.
Ta ut kakan och låt den svalna. Garnera med florsocker och skär upp i bitar.