Gotlandsgård i milda toner

Familjen hittade huset av en slump, flög omgående till Visby för att titta och föll handlöst för den gamla gotländska kalkstensgården. Med gedigna väggar, djupa fönsternischer och knarrande golv var den som gjord för ett hem i blågrå toner.

Sofies bästa inredningstips

Överraska.Våga vara okonventionell. Möblera inte ”som man måste” utan hellre utifrån din känsla och vad du tycker är fint.

Tänk nytt. Fundera över vad som passar din familj och använd rummen därefter. Hur ofta sitter ni, som exempel, runt det stora bordet i den orörda matsalen? Använd den till något annat.

Sälj av. När du tröttnat på dina klenoder finns det alltid en begagnatmarknad där möbler kan hitta nya ägare som älskar dem.

Leta karaktär. Försök hitta möbler med en intressant karaktär eller historia. Byt möbler ofta och arrangera om efter humör.

Måla om. Ta fram penseln och se till att verkligen måla om den där väggen du pratat om i ett halvår. Resultatet blir en fin vägg, plus att du mår bra av att skapa något på egen hand.

Gotlandsgård i milda toner
Sofie älskar sitt Gotland och är glad över att hon återvände till ön och havet.
Gotlandsgård i milda toner
Stylisten Sofie Nordenberger är stolt över kalkstenshusets genomgående renovering.
Gotlandsgård i milda toner
Hallen är färgsatt i två olika nyanser av grått, vilket ger rummet ett säreget djup. Pall i läder och mässing, Broste Copenhagen.
Gotlandsgård i milda toner
Sofie har gett det loppisfyndade skåpet nytt liv genom att ta bort dörrarna och måla resten i en milt blågrå ton. I howardfåtöljen ligger en mönstrad pläd från egna företaget.
Gotlandsgård i milda toner
Det luftiga vardagsrummet har ett vitmålat plankgolv som reflekterar ljuset från fönstren. Väggarna är putsade med betong. Lampa ”Z1”, Ay Illuminate, soffbord i gotländsk kalksten, Gad.
Gotlandsgård i milda toner
Naturen är ständigt när­varande, som här i form av torkade veteax i en vacker vas.
Gotlandsgård i milda toner
Innanför vardagsrummet finns en soffhörna där Sofie gärna sjunker ner och läser en bok för Filip. Gungfår, Jollyroom, korg, Hübsch Interior.
Gotlandsgård i milda toner
Den gedigna tegelväggen i köket murades upp för att ge en varm känsla. Altandörren leder ut till terrassen och trädgården. Taklamporna är designade av gotländska formgivaren Tove Adman, som jobbar i betong.
Gotlandsgård i milda toner
Ett gott bröd blir en prydnad på den fina skärbrädan från Oh Living. Vas, Skulpturfabriken.
Gotlandsgård i milda toner
Kökets arbetsbänk löper utmed en långvägg där två fönster ger både ljus och fin utsikt.
Gotlandsgård i milda toner
Huset är stort nog för ett ljust och luftigt kontor, som ligger innan­för sov­rummet. Kristallkronan är en gåva, stolen är arvegods.
Gotlandsgård i milda toner
På övervåningen finns två gästrum, båda inredda i lugnt naturnära toner. Korg, Afroart, stickad pläd, Fru Nordström.
Gotlandsgård i milda toner
Gotlandsgård i milda toner
Filips rum är inrett med en härlig mix av finroliga saker. Intill den grå skänken står förvaringspåsar i papper, Tellkiddo. Luftballong, Artilleriet. För­varingspåsen i papper kommer från Tellkiddo, Lego­förvaring, Jollyroom, taklampa, Afroart.
Gotlandsgård i milda toner
Sovrummet är inrymt i en av de stora salarna på nedervåningen, och sängbenen har fått ge vika för en skönt avslappnad stil. Lampa ”Z1”, Ay Illuminate, tavla, Lovisa Burfitt, bambustege, Broste Copenhagen.

Vackra fönster, djupa fönsternischer, breda golvtiljor och blekmilda färger. Det gamla kalkstenshuset i gotländska Sanda har en närmast sakral känsla och bjuder på ett omedelbart lugn.

Hit kom Sofie och Erik från Stockholm för sju år sedan, egentligen på jakt efter ett sommarhus. Men så kom kalkstenshuset med sin ladugård och flygelbyggnad emellan.

– Vi hittade huset på Hemnet av en slump hösten 2011, och innan året var slut hade vi skrivit kontrakt, berättar Sofie. Egentligen spanade vi efter en sommarstuga, men när det här dök upp kunde vi inte hålla oss utan lämnade helt sonika Stockholmslivet för en tillvaro på landet.

”Vi spanade efter en sommarstuga, men när det hör dök upp lämnade vi Stockholmslivet för en tillvaro på landet”

Att Sofie ursprungligen kommer från Gotland, och att Erik tillbringat alla sina somrar i skärgårdsmiljö, gjorde sitt till. Båda längtade efter öliv med närhet till vatten.

– Vi sa upp oss från våra arbeten, flyttade in 2012. 

Kalkade om alla fasader

Det är lätt att förstå den omedelbara kärleken till gården, som har kvar många originaldetaljer från 1800-talet. Tidigare ägare hade i och för sig renoverat delar av huset, men mycket var både bevarat och eftersatt. Inte minst behövde alla fasader kalkas, vilket hamnade först i turordning.

– Husfasaderna var ett gigantiskt projekt som tog mycket kraft. Men det blev jättefint, och det har varit väldigt roligt att få arbeta med händerna och känna att vi verkligen lyckades kalka allt själva. 

Därefter var det dags för interiören. I boningshuset putsades väggarna invändigt, för att få fram byggnadens karaktär. Dessutom slipades golven, som sedan har antingen målats, lutats eller lackats. I köket murades en tegelvägg upp, för att få en rustik känsla, och dessutom installerades en vedspis som vintertid ger ljuvlig värme.

Överlag har Sofie och Erik gjort det mesta själva, bara badrumsrenovering samt ett terrass- och trappbygge lades ut på hantverkare. 

– När vi köpte huset såg alla rum olika ut, berättar Sofie. Det fanns ingen röd tråd, och färger och stilar spretade åt alla håll. Det viktigaste för oss blev att skapa en genomgående känsla av ett svalt lugn i alla rum.

– Jag tycker att vi fick till en fin balans mellan nya och gamla material. Särskilt härligt är att det ligger gedigna trägolv med breda tiljor i flera av rummen, knarrandet från dem är svårslaget.

Med tillgång till stora vackra salar var det en glädje att inreda. En mix av gamla och nya möbler i naturfärger, vitt och bleka nyanser av blått, grönt och grått ger en behagligt sober känsla, där stilen och huset blir som ett. Att Sofie jobbar med inredning gör att hon både vet vad hon tycker om och har sinne för vad som funkar, oavsett om det följer trender eller ej. 

Ett exempel är hur hon förändrade ett gammalt linneskåp genom att ta bort dörrarna och måla hela möbeln i en grå ton, vilket ger ett helt nytt uttryck. Eller att kalkstenshuset har en genomgående enkel och avskalad stil som gör att varje rum får en tydlig karaktär.

Enkel och avskalad stil

– Jag är spontan och föränderlig när jag inreder, och möblerar inte för någon annan. Ett hem måste kunna förändras utifrån hur människorna i det lever. Som exempel gjorde jag om matsalen till sovrum en dag när jag fick lust. Rummet stod ändå tomt för det mesta, men blev ett ljust och öppet sovrum där jag kan hänga fram de kläder jag använder just för tillfället.

Efter de större renoveringsprojekten i huvudbyggnaden gick Sofie och Erik loss på flygelbyggnaden. Men även om det finns en del kvar att göra på huset måste det finnas tid till annat, och förändringarna sker i huvudsak i inredningen där möblerna är i ständig rörelse och rummens funktion växlar. Men alltid med en känsla av avskalat lugn innanför gedigna kalkstensväggar. 

Se mer av Sofies inredning på instagram: @sofienordenberger   och besök hennes webbshop: ohliving.se.

Sedan reportaget gjordes har paret separerat, men de vill ändå visa upp det vackra hemmet.

Rulla till toppen