Här är tjänsten som hjälper dig inför en bostadsaffär

Varje år står hundratusentals svenskar inför sitt livs kanske största affär – att köpa och sälja bostad. Men kunskapen kring bostadsaffärer är ofta låg, inte minst vid köp av nyproducerade bostäder. Därför lanserar Hemnet en guide som ska öka kunskapen inför bostadsköpet.

Att köpa och sälja bostad brukar vara en av de största affärerna i livet. Men kunskapen kring vilka rättigheter och skyldigheter som råder vid en bostadsaffär är ofta låg, och det gäller inte minst vid köp av nyproducerade bostäder. Därför lanseras nu en uppdatering av guiden Köpklar som ska öka kunskapen kring köp av nyproducerade bostäder.  

– Det finns ett stort behov av bättre kunskap på den stökiga marknaden för nyproduktion. Att köpa en nyproducerad bostad skiljer sig väsentligt från att köpa på successionsmarknaden. Vår ambition är att skapa mer välinformerade konsumenter och minska osäkerheten som är särskilt stor just nu, säger Erik Segerborg, chef för strategi och marknad på Hemnet, i ett pressmeddelande. 

På köpklar.hemnet.se finns ett test med syftet att öka spekulanters kunskap och trygghet i samband med bostadsaffären. Testet är indelat i sex olika områden, som till exempel visning, ekonomi, kontrakt och budgivning. På hemsidan finns även ordlistor som reder ut krångliga begrepp och checklistor som kan vara till hjälp inför ett eventuellt bostadsköp. 

Några saker som kan vara bra att känna till inför ett bostadsköp 
  • Inför en bostadsaffär har du som köpare undersökningsplikt. Det innebär att du bör fråga om varenda sak du kan tänkas behöva veta, så att du får reda på vad som ingår i köpet. 
  • Det finns ingen gräns för hur mycket månadsavgiften kan ändras, så det är viktigt att sätta sig in i föreningens ekonomi. Hög belåning i kombination med låg månadsavgift är en tydlig varningssignal.
  •  Säljaren har ingen upplysningsplikt enligt lag, men bör berätta om de fel som är svåra att kontrollera samt berätta vad man vet om bostadens skick. 
  •  Du kan inte anta att det ingår förråd till en bostadsrätt. Är du i behov av ett förråd kan det alltså vara bra att höra efter med mäklaren eller bostadsrättsföreningens ordförande. 
  •  Låg avgift är inte alltid bra. Om du har tur beror den låga avgiften på att fastigheten har låga driftskostnader, är lågt belånad och har mycket pengar i sin reparationsfon. Men, det kan också bero på att föreningen valt att inte amortera, att man inte räknar med kommande renoveringsbehov eller ett högre ränteläge. 
Rulla till toppen