Eklektiskt och personligt hem på Mallorca

I ett parhus utanför Palma på Mallorca har Anna Stenberg skapat sitt eget paradis, fyllt av allt från svenska antikviteter till modern konst och möbler från andra sidan jorden.

Redan den snidade träporten, tillverkad i Indonesien, avslöjar att det inte är vilket hus som helst som döljer sig bakom den vitkalkade muren. Genom porten stiger man in på en gård, där träd och buskar i krukor och korgar skänker skugga och svalka i den mallorcanska solen. 

– Jag älskar trädgård, berättar husets ägarinna Anna Stenberg medan hon visar runt. När vi flyttade till Mallorca tog jag med mig 30 buxbomsbuskar från Sverige. Jag kunde helt enkelt inte släppa dem.

I dag är det 13 år sedan Anna bestämde sig för att lämna gården i Skåne för att söka sig till soligare breddgrader tillsammans med sonen Tedde. Valet föll på Mallorca, för att det kändes ”lustfyllt, vardagstrevligt, vänligt och lagom långt från Sverige”. Det första huset de flyttade till var 300 år gammalt och 300 kvadratmeter stort och måste renoveras från grunden. Det låg i den lilla staden Binissalem, nära vingårdar och vacker natur men långt från allt annat som fyllde Annas och sonen Teddes liv.

– Jag jobbade i Palma, där också min son gick i skolan och alla våra vänner bodde. Vi bodde i princip i bilen under det ett och ett halvt år vi hade huset i Binissalem, berättar Anna.

De bestämde sig för att flytta och nu var det gamla stan i Palma som lockade mest. Men i stället blev det ett parhus i den fashionabla förorten Bendinat, vid kusten strax väster om Palma.

– Huset var i ett förfärligt skick när jag köpte det. Det hade stått utan underhåll sedan det byggdes i början av 80-talet. När jag insåg hur mycket som måste göras började jag faktiskt gråta. ”Herregud, vad har jag gjort?”, tänkte jag.

Det var bara för Anna att börja renovera en liten bit i taget i de fem rummen, fördelade på 175 kvadratmeter. Nio månader tog det, utan hjälp av arkitekt men med huvudet fullt av idéer. Det gick inte att göra några större förändringar i planlösningen, eftersom de flesta väggar var bärande. Men köket blev betydligt större tack vare att det inbyggda garaget gick att bygga om och nu utgör en förlängning av det platsbyggda köket, med stor köksö och öppna hyllor längs väggarna.

Att Anna är inredare till yrket hjälpte förstås när det förfallna 80-talshuset skulle förvandlas till ett hem att trivas i. Atmosfären är generös, okonventionell och skapad enligt devisen ”säg aldrig nej”.

– Jag tycker inte man ska vara så rädd när man inreder ett hem, utan sätta ihop saker och våga uttrycka sig själv genom rummen. Det man gillar, det gillar man, och vackra saker blir snygga ihop, konstaterar Anna och fortsätter:

– Jag gillar klassiskt, eklektiskt, modernt, lantligt… Man kan nästan säga att jag blundar och blandar. Jag skulle aldrig kunna skapa ett hem som bara är modernt eller bara fyllt med antikviteter. Jag vill fånga upp lite av varje i den värld vi lever i. 

Konsten spelar huvudrollen

Anna gör sällan utförliga skisser i förväg när hon arbetar med en inredning, utan går mer på känsla. Som inredningsproffs har hon förstås däremot gedigen erfarenhet att luta sig mot. Hon vet till exempel hur viktigt det är att börja med en basfärgskala.

– Jag håller mig till en ganska neutral palett på väggar, golv och gardiner. Kanske en soffa i beige eller mattsvart. Sedan kör jag på i 180 och går loss med kuddar, dekorationer, prylar och konst.

Konsten får gärna spela huvudrollen. I Annas hem hänger verk av allt från etablerade konstnärer till vänner – eller barn. Favorittavlorna framför alla hänger ovanför sängen i hennes sovrum.

– Det är tre tavlor som min son Tedde gjorde när han var jätteliten. Han satt på mitt kontor och klippte ut små gubbar av prislappar och annat som han hittade på skrivbordet. Om det skulle börja brinna så är de tavlorna det första jag skulle rädda.

Mycket av det som finns i Annas hem har hon tagit med från Sverige, särskilt antikviteter. Annat kommer från olika resor – till exempel några stolar som hon köpt i Argentina.

– Jag är inte rädd för att släpa. Ibland räcker det att betala övervikt på planet, andra gånger får man anlita en transportfirma. Ofta är de som säljer möblerna väldigt hjälpsamma och vet hur man bäst fraktar saker långt. Hittar jag något jag tycker om så tar jag med det, oavsett var i världen jag befinner mig. Saker med historia ger ett hem karaktär.

Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
Porten med gamla trädörrar från Indonesien leder in till Annas hus på Mallorca – ett hem som inte liknar något annat.
Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
Morgonsolen flödar in i vardagsrummet som vetter mot terrassen. Gardinen i linne är stor nog för att sträcka sig över hela väggen och dras för om solen gassar för starkt. Den franska stoppade fåtöljen från 1700-talet är klädd i två olika linnetyger från Élitis.
Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
Den 90 kvm stora terrassen badar i sol, men fikusträd på rad ger svalkande skugga. Buxbom i korgar och blommor i stora urnor höjer mysfaktorn, tillsammans med korgmöbler, lyktor och kuddar.
Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
Gränsen mellan fint och praktiskt är utsuddad i Annas kök, där det finns lika många prydnadsföremål som köksredskap. Det nötta träbordet ger en lantlig känsla och bryter fint mot det moderna köket, som är platsbyggt av en lokal köksfirma.
Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
I köket finns inga regler. Konst samsas med köksmaskiner i en blandning där svart, grått, brunt, vitt och guld dominerar och Mallorcas fruktskörd lyser upp.
Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
Att handla grönsaker på Mallorca är en ren fröjd. De nyplockade tomaterna är lika vackra som goda.
Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
Barockbordet med skiva i ölandssten är inropat på auktion och här samlar Anna sin silverskatt. Verket ovanför bordet är signerat av Annas tidigare granne och har en gång hängt i Andy Warhols ateljé i New York.
Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
Anna mixar gärna antikt och modernt. 1700-talsfåtöljen är inropad på Bukowskis och den afrikanska masken kommer från ett galleri i Göteborg. Några poloklubbor blir en rolig inredningsdetalj.
Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
Dessa små figuriner och askar har fått följa med hem från olika resor.
Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
Annas dressing­room med platsbyggda hyllor och skåp i egen design. Den gamla kinesiska lackbyrån är inropad på auktion.
Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
Parhuset är som en skattkista, fylld av fascinerande ting. På byrån ligger några kinesiska kallgrafiborstar.
Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
På den kinesiska byrån finns smycken, flaskor, askar och andra vackra småsaker.
Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
Stora sovrummet ligger en trappa upp mot trädgården och har utgång till en liten terrass. Säng från Ralph Lauren, takkronan är ett loppisfynd. Blåvitmönstrade lakan, Lexington, kudde med tofsar, Mulberry.
Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
Eklektiskt och personligt hem på Mallorca
Rulla till toppen