Gör det själv: Spaljé med hyllor till trädgården

Gör en spaljé till trädgården med hyllplan till dina favoritblommor. Den kan placeras både som avskärmning vid uteplatsen och fristående i trädgården.

För att skärma av mot grannarna kan det vara fint och enkelt att sätta upp en spaljé i anslutning till huset, eller helt fristående som på bilden. Vi tillverkade en spaljé i form av en hussilhuett och försåg spaljén med två hyllplan till blommorna. Är du riktigt noga anpassar du vinkeln till den som är på ditt eget hus. 

Den här spaljén är så stadig att du kan använda den som rygg för en bänk. Om du planterar klätterväxter vid spaljén får du en ännu mer ombonad känsla.  

Du behöver:

Regel 45×45 mm:
2 st à 2 000 mm (A)
2 st à 2 000 mm (B)
Furu 25×38 mm:
1 st à 210 mm (C)
1 st à 530 mm (D)
1 st à 860 mm (E)
1 st à 1 180 mm (F)
1 st à 1 500 mm (G)
1 st à 1 830 mm (H)
16 st à 2 000 mm (I)
Furu 145×21 mm:
2 st à 700 mm (J)
Såg
Fil
Måttstock
Gradskiva
Skruvdragare
Träskruv 3,5×50 mm
Träskruv 3,5×70 mm
Borr 3 mm
Trälim
Fil
Grundfärg
Utomhusfärg
Jordankare 

Gör det själv: Spaljé med hyllor till trädgården
Gör så här:

1. Kapa till alla delar (A–J) av furu enligt angivna mått.

2. Mät ut vinklar och sågsnitt på sidostyckena A–B och såga ut dessa. Förborra, förlimma och montera ihop stommen A–B liggande mot plan mark.

3. Lägg ut fururegel C–H med 75 mm mellanrum mot B. Mät och såga ut vinkeln om båda kortsidor på C–H. Förborra och montera C–H mot B.

4. Såga ut de båda hyllplanen J enligt ritning. Montera dessa mot en av reglarna I.

5. Lägg på samma sätt ut alla lister I och montera på plats mot reglarna A. När du kommer till den 7:e listen räknat uppifrån tar du och monterar den med de båda hyllplanen J. Fortsätt med enkla reglar I.

6. Grundmåla hela spaljén och låt torka. 

7. Måla spaljén i en kulör som passar din trädgård och ditt hus. 

8. Slå fast två jordankare i marken. Res upp spaljén på plats och skruva fast de båda jordankarna mot reglarna A ordentligt med träskruv. Inred med kuddar och krukor. 

Gör det själv: Blomställ som skärmar av

Rulla till toppen