Kvinnan bakom Day Home: ”Mixen av olika kulturer betyder allt”

Intresset för personlig inredning med etniska inslag är stort. För Marianne Brandi har stilen alltid funnits där, och hennes egen skapelse – Day Home – ligger så rätt i tiden. Här berättar hon om sin kärlek till inredning och betydelsen av att inspireras av andra kulturer.

Passionen för textilier har alltid funnits där liksom intresset för mode och inredning. Marianne Brandi är designansvarig för Day Birger et Mikkelsens ready-to-wear-kollektioner samt för Day Home, som hon startade 2005. Hon är också den som har det yttersta kreativa ansvaret på företaget. Att ta steget från mode till inredning var en självklarhet:

– Vi la stor kraft på att dekorera Days showrooms och inspirera kunderna som kom dit med inredning som matchade kläderna så det kändes väldigt naturligt, förklarar Marianne.

Hon berättar också att hon och hennes man, Keld Mikkelsen som drog i gång modeföretaget inspirerat av alla hans resor runt om i världen, har en gemensam syn på entreprenörskapet:

– Vi är mycket intuitiva och agerar på våra instinkter – och vår lust.

När Marianne väl hade bestämt sig för att utöka Day-familjen med inredning tvekade hon aldrig. 

Kvinnan bakom Day Home:
Day Home står för den lyxigt bohemiska stilen. En nyhet är att de satsar allt mer på mindre möbler som puffar, småbord och fåtöljer.
LYXIGT HANTVERK

Klädlinjens styrka har alltid varit förmågan att mixa en modern silhuett med etniska influenser, och den har varit konsekvent med att skapa en tidlös stil med lyxigt hantverk. Marianne, som hade många orientaliska vintagefynd och antika textilier hemma, använde dessa som inspiration för hemkollektionen och hon förde över tänket från klädmärket till inredningsprodukterna. 

– Kreativt finns det en koppling mellan modet och inredningen, säger hon. En kvinna som klär sig i Day kan också bo i ett Day-hem, men val av färger, mönster och formgivning är helt olika. 

Ett annat gemensamt drag är att produkterna känns unika och personliga.

– Vi vill att man direkt ska se att en kudde eller en matta kommer från oss. Vi gör inga basvaror utan produkter som skapar kontrast och berättar historier. De som handlar av oss är måna om sina hem och de vill genom sin inredning visa vem som bor där genom utvalda produkter som har en historia och kvalitet.

Bland det roligaste Marianne vet är att se hur andra använder hennes produkter:

– Det är alltid härligt att se bilder från folks hem och upptäcka hur de använder vår inredning. 

Marianne lyfter också fram vikten av att vara öppen för andra kulturer och deras formspråk:

– Olika kulturer betyder allt för oss. Vårt eget skandinaviska arv har givit oss möjligheten att starta med ett enkelt uttryck, vår grund har alltid varit enkel och renodlad. Sedan låter vi oss inspireras av kulturer som den indiska, marockanska och afrikanska där hantverket fortfarande är levande, och det är den ärligheten vi gärna vill få med i våra produkter.

Marianne berättar att de samarbetar med små producenter som de besöker kontinuerligt.

– Vi håller en viss kvalitet och bedriver ingen massproduktion. Det ser vi är positivt för miljön, och det finns en hållbarhetstanke med det.  

Kvinnan bakom Day Home:
En sinnlig väggdekoration i form av en korall. Häng den på väggen eller lägg den som en prydnad på bordet.
FOKUS PÅ MÖBLER

Det Marianne kan tycka är utmanande i dag är att behöva anpassa sig till en marknad som blir allt mer prisorienterad.

– Pris och kvalitet hänger samman, men det är inte alla som tänker på det. 

Marianne märker dock att kunderna blir allt mer medvetna – på flera plan.

– De kräver transparens och vill veta var varorna kommer ifrån och vilka material som använts. Det här med smak blir också allt mer individuellt, och tack och lov för det! 

Resor är Mariannes sätt att fylla på idébanken.

– Jag besöker gärna städer som har ett rikt kulturarv att dela med sig av, och sådana finns det ju många av. Det är givande.

Det stora intresset för färg, form och inredning återkommer i det privata hemmet och en hel del av inredningen har köps in under hennes många resor.

– Jag bor i en blandning av antikviteter, moderna möbler och etniska textilier. Varje rum har en utvald mix av denna blandning.

Just möbler är något som Marianne vill arbeta mer med.

– Vi satsar ännu mer på småmöbler och inredning nu. Day Home är, och ska fortsätta att vara, nischade, och det ger oss möjligheter att hela tiden förnya oss inom våra ramar. 

För sommaren 2018 presenteras bland annat mindre, sammetsklädda fåtöljer, puffar, småbord och lampor i nya former.

Rulla till toppen