Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet

När den gamla gården skulle återuppbyggas efter en förödande brand ville de nya ägarna hitta en balans mellan gammalt och nytt. I dag är det vita huset i skärgården en härlig hybrid mellan modern funktion och ren nostalgi. Av Harriet Bjørnson Lampe Foto: Inger Mette Meling Kostveit

När inredningsarkitekt Ingunn Vik Launes fick i uppdrag att samordna återuppbyggnaden av den anrika egendomen Havbugta på en av öarna i norska Ny-Hellesund åtog hon sig ett gigantiskt projekt. Inte nog med att husen i området är kulturminnesskyddade och måste byggas upp i nära nog ursprunglig stil, familjen som äger fastigheten ville också få in moderna faciliteter. 

– Det var en utmanande men härlig uppgift, säger Ingunn Vik Launes som med många års erfarenhet från olika inredningsprojekt var väl rustad för jobbet.

– Målet var att historia och kultur skulle gå hand i hand med ägarnas önskan om ett bekvämt liv, vilket jag tycker att vi har lyckats med.

Med en lång historia inom bygg- och möbelindustrin är Ingunn inte främmande för att hitta lösningar på det mesta. Som tredje generationens trävarufabrikant driver hon Grindbergs trävarufabrik i Telemark, dessutom har hon en möbelaffär i Kristiansand. I arbetet med Havbugta har hon synkroniserat allt från arkitektritningar och byggare till den slutgiltiga inredningen och kan i dag konstatera att visionen att förena kulturkrav, platsens nostalgiska charm och ett modernt och praktiskt liv har blivit verklighet. 

– Framför allt är jag stolt över att huvudbyggnaden verkligen är återskapad med alla de byggnadsdetaljer som huset hade i original. Som exempel har vi använt gamla och exakt likadana tegelpannor som de som ursprungligen låg på taket.

Huvudbyggnaden var i ruiner 

Den vita gården ligger som en pärla vid havet, ljuvligt placerad i en liten bukt på ön Helgøya. Här, på en av Norges sydligaste utposter som redan på 1700-talet hade lotsstation, tullhus, gästgiverier och fiskenäring, finns ett alldeles särskilt slags skärgårdsliv. Det upptäckte författaren Vilhelm Krag redan 1917 då han fick Havbugta, byggd 1842, i gåva av en grupp vänner. Här, i en pytteliten skrivarstuga på tomten, skrev Krag stor poesi, och sedan han själv gått bort förvaltade släkten den ärevördiga egendomen.

Så långt var allt frid och fröjd. Åtminstone fram till 2013, då huvudbyggnaden skadades i en förödande eldsvåda. I stort sett brann allting ner, och då Krag-familjens ekonomi inte tillät en återuppbyggnad hamnade fastigheten på öppna marknaden. Som tur var hade de nya ägarna både finansiella muskler och god vilja, vilket resulterade i ett restaureringsarbete med historien som karta. 

På den 55 hektar stora egendomen står i dag återigen en 120 kvadratmeter stor huvudbyggnad, som tillsammans med det ombyggda båthusets 80 kvadrat erbjuder god plats för familjen med vänner. Därtill finns ett litet brygghus och ett gammalt pumphus plus, i en liten skyddad vik, den pyttelilla stuga där Vilhelm Krag en gång satt och skrev.

– När jag kom hit första gången var huvudbyggnaden knappt mer än en ruin, förklarar Ingunn. Elden hade förstört det mesta och allt måste återskapas. 

Specialbeställda möbler 

Samtidigt ville ägarna alltså uppgradera alla faciliteter, och utan att göra några större ingrepp i närmiljön lyckades man installera vatten, avlopp och ett litet reningsverk. Dessutom lyftes resterna av själva husgrunden nära en halvmeter, för att klara den springflod som ibland drabbar ön. Därefter var det dags för återuppbyggnad.

– Det enda som kunde bevaras var två gamla dörrar, några uråldriga bord som stått ute och ett antal glasrutor. Utifrån det fick vi helt enkelt börja från början.

När den nya huvudbyggnaden rest sig ur ruinerna och de omkringliggande småhusen restaurerats, var det dags för Ingunn att inreda. Med fingertoppskänsla och kärlek till vatten har hon skapat en fin atmosfär med en mix av klassisk elegans, modern design och nostalgisk charm. Den lugna basen i vitt, med olika nyanser av beige och grått, piggas upp med accentfärger i grönt och blått – allt för en somrig och havsnära känsla. 

Överlag har kvalitet snarare än kvantitet varit viktigt. Nästan varenda möbel är specialbeställd från det egna familjeföretaget, som med egen fabrik och lokalt odlat virke har konstruerat smarta och snygga lösningar till minsta vrå. När det var dags för textilier valde Ingunn bomull och linne, allt för att komma så nära naturen som möjligt.

I dag ser Havbugta återigen ut som när gården byggdes, och sedd från havet kan ingen ana att det vackra vita huset med sina blå byggnadsdetaljer har varit nere för räkning. Med Ingunn Vik Launes hjälp är Havbugta sig själv igen, men nu rustad för ett modernt liv.

3 proffstips från inrednings­arkitekten

1. Material. Välj kvalitet framför kvantitet. Tänk på att möbler, tyger och inrednings­detaljer ska hålla och vara till glädje i många år, kanske i en hel generation, 

2. Färgpalett. Låt basen vara enfärgad och lugn, och satsa på några få, väl utvalda färger för detaljerna. Sammantaget skapar det helhet och harmoni, dessutom är det lättare att byta ut några kuddar än att måla om ett helt rum när du tröttnar på färgen.

3. Användning. Tänk på hur och av vilka människor stället används. Är det bara vuxna? Många barn? Flera genera­tioner? Se till att alla får plats och kan trivas och därmed känna sig hemma och få fina minnen.

Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
På huvudbyggnadens baksida har huskropparna och naturen skapat en lugn och avskärmad uteplats, perfekt för morgonkaffet.
Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
Vid fastighetens stora brygga anlöper färjan som tuffar mellan fastlandet och öarna kring Helgøya.
Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
Det spröjsade fönstret i skrivarstugan, där författaren Vilhelm Krag skrev många av sina verk.
Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
En soffa i vardagsrummet är klädd i ett tyg med botaniskt tryck, för en både somrig och personlig känsla. Överlag används bara tyger i linne och bomull.
Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
Vardagsrummet är ljust och sommarlätt. Samtidigt ger blandningen av kvalitetsmöbler och gamla målningar både tyngd och pondus – vilket funkar för både sommar och vinter. Väggarnas tapet påminner om sandfärgat linne.
Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
Köket är placerat i ett utrymme mellan de sociala ytorna och sovrumsavdelningen och är relativt litet. Den U-formade lösningen är praktisk och ger många skåp. Takfönstret är litet men släpper in tillräckligt med ljus.
Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
Matsalen används i huvudsak under vår och höst, så för elegans och myskänsla är färgerna mörkare än i husets övriga rum. Bord och skänk, Kristensen & Kristensen, stolar från Slettvoll. Lampa ”Caboche” från Foscarini.
Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
På en del av tomten ligger författaren Vilhelm Krags gamla skrivarstuga. Flera av husen på ön är idag kulturminnesskyddade.
Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
Det kraftiga takfallet krävde att de två specialbyggda sängarna är extra låga. Nattduksbordet är platsbyggt och har samma listverk som sängramarna, för en harmonisk helhet.
Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
Det största sovrummet ligger i husets bakre del och har en mild, nedtonad färgskala. Väggens träpanel är satt med virke i olika bredder, för en genuin känsla. Alla möbler är specialbyggda i massivt trä och målade i klassiskt vitt.
Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
För att hålla en gammaldags känsla kläddes väggarna i badrummet med träpanel, målad med våtrumsfärg. Även den platsbyggda handfatskommoden håller stilen.
Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
Gästhusets sällskapsrum har glasdörrar som vetter mot vattnet. Den breda dörröppningen härstammar från när huset användes som båthus.
Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
Soffhörnet i gäststugan är mysigt och bekvämt. Merparten av möblerna hade ägarna med från ett tidigare sommarhus, nu är de uppiffade med nya kuddar.
Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
Gästhuset byggdes 1842, då som en kombination av lada, ladugård och båthus. När Havbugta brann 2013 klarade sig byggnaden utan större skador och är i princip intakt.
Veckans drömhem: Nygammal charm vid havet
Havbugta är vackert belägen i en liten vik på Helgøya, vid Norges sydkust.

Veckans drömmigaste hem: "Vi fann lugnet på Österlen"

Rulla till toppen