Det här ska du tänka på när du köper robotgräsklippare

Robotgräsklipparna blir allt smartare, men hur blir man klok på vad man ska välja? Här är fyra smarta tips inför valet av robotgräsklippare.

En robotgräsklippare som gör jobbet när man själv ligger i vilstolen är mångas dröm. Förutom att det är bekvämt blir gräsmattan med automatik tätare och mer ogräsfri. Klipparen naggar lite grand på strået varje gång, vilket triggar gräset att växa och ökar dess förmåga att trycka undan ogräset. Men hur ska man välja modell?

– Det är inte självklart att köpa den enklaste robotgräsklipparen bara för att man har en liten tomt. För varje träd eller annat hinder som finns på gräsplätten måste man addera lite yta, säger Gunilla Eriksson på Stihl. 

Hennes råd är att ta med en ritning och foton på tomten till fackhandeln, för att få guidning och kanske hjälp med monteringen. Robotgräsklipparen är en liten dator och det kan löna sig att anlita professionell hjälp. Att det handlar om avancerad elektronik blir också tydligt när allt fler modeller kan styras från mobilen. I höst kommer Husqvarna även med en modell som kan styras med rösten. 

Och i takt med att modellerna blir kraftfullare och utrustas med fler funktioner blir det också färre tomter där robotgräsklipparen inte lämpar sig.

– I dag finns det modeller för 95 procent av alla trädgårdar. I de få fall en robotgräsklippare inte fungerar kan det handla om att tomten är väldigt brant eller väldigt fragmenterad, alltså att man har gräsmatta på olika sidor av huset eller på olika nivåer, säger Olle Markusson på Husqvarna. 

Men alla finesser har förstås ett pris, och precis som när det gäller andra val av elektronik får man avgöra vilken nivå man ska lägga sig på.

4 smarta tips när du ska välja robotgräsklippare:

  • Om du ska bygga nytt hus och vill ha robotgräsklippare, konsultera fackhandeln eller en trädgårdsdesigner redan när du planerar tomten. Generellt sett är det bättre att plantera träd och buskar i kanterna av tomten.
  • Lägg kantsten i höjd med gräsmattan vid till exempel uteplatsen, träd och rabatter, så att robotgräsklipparen kan komma tätt intill och du slipper tidsödande kantklippning. 
  • Om du har en liten gräsmatta på framsidan och en på baksidan eller gräsmattor i olika etage: Köp en handjagare eller en batteridriven gräsklippare. 
  • Om du har en stor tomt med flera branta backar och kanske ett hinder direkt efter en kulle: Köp en kraftfull självgående gräsklippare eller en åkgräsklippare. 
Scroll to Top