Så här använder du rot och rut till sommarens projekt

Sommarens byggprojekt och trädgårdsstädning kan ge rätt till skatteavdrag. Men var uppmärksam, så att du inte blir återbetalningsskyldig om hantverkaren slarvar med pappersjobbet.

Rot och rut heter avdragen som gör det möjligt att få skatte-reduktion för upp till 50 000 kronor per person och år. Trots vissa försämringar på senare år är det fortfarande populära och utnyttjade avdrag: Förra året uppgick svenskarnas totala avdrag för rot och rut till 14 miljarder kronor. Stora pengar, men för den enskilde kan även de små utgifterna addera till privatekonomin.

– Många tänker bara på rotavdrag när det gäller stora byggprojekt, men även små belopp ger rätt till skattereduktion. Säg till hantverkaren eller trädgårdsmästaren att du vill göra avdrag, även om det bara gäller några hundralappar, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Rätt avdrag

När ett rot- eller rutavdrag görs drar utföraren av summan direkt från fakturan men det är du som beställare som har det yttersta ansvaret för att skatteavdraget blir korrekt. Det gäller alltså att hålla reda på vilka arbeten som omfattas av rot och rut och att du inte redan har använt upp dina avdrag. Det går alltid att kontakta Skatteverket för den som är osäker. 

För sen ansökan

Vid eventuella fel när det gäller skatteavdragen kan du som beställare bli återbetalningsskyldig. Ett relativt vanligt misstag är att utföraren skickar in ansökan för sent.

– Varje år har vi ett sista datum för att ansöka om avdragen. Om utför-aren missar det får han inga pengar och då händer det att han kräver kunden på pengarna, säger Pia Blank Thörnroos. 

Det är ett av många skäl till att det är viktigt att skriva ett bra avtal, där det står att du inte är ansvarig för återbetalning på grund av slarv från utföraren.

Rot och rut infördes bland annat för att minska svartjobben. Både den som arbetar svart och den som anlitar svart arbetskraft löper stora risker om något går snett. Som beställare kan man inte kräva att den svartjobbande hantverkaren gör om jobbet enligt konsumenttjänstlagen, och man står utan det skyddssystem som konsumenträtten ger. 

– Om du till exempel får en fuktskada efter en badrumsrenovering gäller hemförsäkringen troligen inte. Dessutom kan man riskera att bli skadeståndsskyldig om det sker en olycka på arbetsplatsen, säger José-phine Slotte, jurist på Konsumentverket.

Så mycket får du dra av

Rotavdrag: 30 procent av arbetskostnaden, vid renovering och ombyggnation av hus eller bostadsrätt man äger och bor i.

Rutavdrag: 50 procent av arbetskostnaden, vid till exempel städning och flytt.

Maxbelopp för rut: 25 000 kr, för personer över 65 år 50 000 kr. 

Maxbelopp för rot och rut sammanlagt: 50 000 kr

Rot och rut gäller inte: Om arbetet utförs av en familjemedlem, om näringsidkaren saknar F-skatt, om huset är yngre än fem år (rot) och vid nybyggen (rot).

Läs mer på skatteverket.se.

Ska du hyra ut huset på semestern – tänk på det här

Så här väljer du rätt mäklare – 10 viktiga frågor

Få koll på din hemförsäkring – 3 viktiga saker att tänka på

Rulla till toppen