Jessica Frej tipsar: Så lyckas du med sommarblommor i ampel

Färgsprakande sommarblommor i ampel lyser upp uteplats, veranda eller balkong hela säsongen.

Amplar är en favorit hos många. De är inte bara snygga och trendiga, utan också mycket praktiska eftersom de tillåter oss med begränsat utrymme att bygga med växter på höjden. Kocken, kokboksförfattaren, bloggaren och youtubern Jessica Frej fyller helst sina amplar med färgglada sommarblommor. 

– Jag tycker oerhört mycket om färg och att det är härligt att både klä sig färgglatt och förstärka dukning med färgstarka blommor. En ampel i närheten av matbordet gör att något händer på höjden och sedan sprider jag gärna blommorna i små vaser på bordet, berättar Jessica i ett pressmeddelande i samarbete med Blomsterfrämjandet.

Så här lyckas du med sommarblommor i ampel:

1. Tänk på ampelns placering. De flesta sorter trivs bäst i vindskyddat läge och blommar rikligast med mycket sol. De flesta klarar även ett halvskuggigt-skuggigt läge men blommar då oftast inte lika rikligt.

2. Känn efter med fingret om jorden känns torr eller lyft på ampeln och känn hur tung den är för att bedöma när du ska vattna. Stark sol och vinddrag torkar ut snabbt och under varma perioder kan ampeln behöva vattnas flera gånger i veckan.

Jessica Frej tipsar: Så här lyckas du med sommarblommor i ampel
Småpetunia är en populär sommarblomma. Foto: Blomsterfrämjandet/Erika Wallin

3. Sommarblommor behöver rikligt med näring så tillför långtidsverkande näring i jorden eller vattna med svag näringslösning vid varje vattningstillfället.

4. Rensa bort vissna blommor om de inte trillar av sig själva. Det ger kraft åt plantan att blomma vidare under lång tid.

5. Jordvolymen är ofta relativt liten i färdigplanterade amplar. Ju mer jord som ryms i ampeln desto bättre är förutsättningarna för blommorna att utveckla sina rötter och bjuda på rik blomning under lång tid. Det är också lättare att hålla större amplar fuktiga eftersom små jordvolymer torkar ut väldigt snabbt. Välj därför en ampel med så stor jordvolym som möjligt. Eller gör en egen ampel av en korg eller kruka som du binder upp.

6. Om jorden i ampeln torkat helt och växten slokar kan du ta ner ampeln, ställa den på ett fat med kant och vattna den sakta. Låt vattnet på fatet vara kvar så sugs det upp efter hand. Alternativt kan hela ampeln doppas i en tunna eller balja. Låt ampeln vara kvar i vattnet tills det slutar bubbla. Det är mycket svårt att få en uttorkad ampel fuktig igen om den hänger kvar i luften.

7. Semestertips: Innan du åker bort på semester kan du klippa ner dina ampelväxter. De behöver då inte lika mycket vatten eftersom bladvolymen är mindre. Genom att klippa ner dem främjas ny tillväxt och blomningen blir rikare senare på säsongen.

Med sommarblommor menas oftas växter som bara lever en säsong, men som blommar mycket och länge. Exempel på populära sommarblommor är pelargon, begonia, petunia, pensée, småpetunia, verbena och lobelia. 

Källa Blomsterfrämjandet

Rulla till toppen