Förnya med färg – så lyckas du

Det är dags att ta upp penseln och ge de vita väggarna en ny skepnad. Vi tog färgexperterna till hjälp för att hitta rätt kulör och våga färg i fler rum. Men det viktigaste, är att välja det man tycker om.

Det kan kännas svårt och skrämmande att gå lös med färg när man haft vita väggar under en halv evighet. Men att våga testa något nytt och välja rätt färg kan förbättra funktionen i ett rum. Alla rum har olika behov av att klara av hårdare slitage som kladdiga barnfingrar och matlagning men det innebär inte att du ska behöva kompromissa med stilen. Sadolin har tagit fram en ny kulörkollektion med snygga och trendiga nyanser som du kan kombinera fritt efter smak och inredningsstil. Färgexperten Kamilla Forshell på Sadolin reder ut hur vi bäst förnyar med färg.

Förnya med färg – så lyckas du
Förnya med färg – så lyckas du
Kamilla Forshell är färgexpert på Sadolin.

Varför är många rädda för kulör?
– Vitt är det enkla icke-valet – många är osäkra och vill inte sticka ut eller ta beslut. Vitt är tryggt.

Om jag ska våga kulör, är det något rum som är bra att börja med?
– Ett som är lätt att måla om igen eller kanske ett sovrum som är lite mer privat och inte syns för så många. Det är också ett rum som tål lite dovare färgskala eftersom vi större delen av tiden ändå har rummet mörkt när vi sover.

Vilket är det vanligaste felet man gör när det kommer till kulörval hemma?
– Man väljer en för stark och ren nyans – kulörer blir tydligare när de kommer upp på en stor yta. Prova istället mjuka, dämpade toner.

Vilka trendkulörer finns just nu?
– Blågrå kulörer är kvar från förra året och samsas med en variation av rosa toner. Ett tips är också att blanda olika glanser för att få ytterligare en dimension av den valda kulören.

Finns det någon kulör man ska undvika på väggarna?
– Man ska välja det man tycker om och det är helt individuellt. Är man ändå kluven till att våga en ny väggkulör kan en svag brytning med svart och gulrött som till exempel vår Water Lily ge en behaglig vitton om man inte vill ha helt vitt. Men man kommer fortfarande uppfatta kulören som vit om man inte sätter något helt vitt bredvid. Även vår gråkulör Light Haze eller en beigekulör kan vara ett mellanting – bra bakgrund till det mesta.

Hur ska jag tänka för att få hemmet att hänga ihop?
– Du skapar bäst harmoni med en sammanhängande färgskala. En tumregel kan vara att de kulörer man ser samtidigt till exempel genom öppna dörrar eller rum i fil ska passa ihop med varandra och inte vara för många. Där kan man med fördel välja en palett där alla kulörer passar ihop med varandra.

Finns det några grundregler för vad färger signalerar?
– Man brukar säga att gulröda toner är varma samt ger energi och blågröna kalla och signalerar ro. Men oftast är kulörupplevelser personliga och vad vi tycker är snyggt är viktigast – om man inte tycker om grönt så kan det inte kännas särskilt rofyllt att ha det på väggen hemma.

LÄS MER OM FÄRG FRÅN SADOLIN HÄR

Tips för olika rum i ditt hem

Förnya med färg – så lyckas du

Vardagsrum
Unna dig en elegant och lyxig känsla med en matt yta. Nyheten Sadolin Supermatt är en väggfärgperfekt för vardagsrummet, med en sammetsmatt yta med låg reflektion. Den är lätt att applicera, flyter ut fint och skapar på så sätt ett perfekt resultat.

Sovrum
Sov gott i ett sovrum med väggar som ger en lyxig och rofylld känsla. En matt vägg ger dessutom kulören ett extra djup.

Förnya med färg – så lyckas du

Kök
Ditt kök ska vara både trivsamt och tåla en hel del. Väggarna ska klara av feta fläckar och kunna torkas av och får gärna vara halvmatta med en fin lyster.

Förnya med färg – så lyckas du
Nyhet: Supermatt väggfärg.

 

Barnrum
I barnrum ska väggarna tåla tuffa tag och klara av att bli tvättade regelbundet. Med rätt färg kan ditt barnrum ha lika snygga matta väggar som vilket rum som helst.

Kontor
Vissa rum kräver extra ljus. Att låta ljuset reflekteras mot matta väggar ger mer liv och en ljusare känsla.

Förnya med färg – så lyckas du

Snickerier
Förvandla ditt hem med ommålade lister, dörrar och möbler. Våga måla i andra kulörer än vita och matcha snickerier med dina väggar och inredning.

Så här målar du

Sadolin har samlat sina bästa tips för målning av väggar och snickerier i enkla filmklipp. Instruktionsfilmerna hittar du HÄR. Och nej, det behöver inte vara svårt att snygga upp hemmet på egen hand.

Testmåla med en app

En liten provburk uppmålad i ett hörn kan ge en viss indikation på hur färgen ter sig hemma hos dig men det kan vara svårt att visualisera hur den ser ut över en större yta. Därför finns det en app som gör att du kan göra just de, visualisera en kulör i ett rum. Appen Sadolin Visualizer finns både på App Store och i Google Play. Du tar en bild på väggen som ska målas och i appen kan du sedan testa hundratals kulörer.

Rulla till toppen