Kika in i det vackra växthuset: ”fantastiskt att kunna hämta spröda gurkor och söta tomater till salladen”

Sommaren är lång sedan familjen Kronstad byggde sitt växthus. Det har blivit en plats för många sköna stunder med egenodlade grönsaker på armslängds avstånd.

Ett mysigt växthus i trädgården stod högt upp på Anne Kathrine Kronstads önskelista i flera år, gärna byggt av gamla fönster. Men letandet gav klent resultat.

– Jag hittade bara inte något som överensstämde med min dröm, säger hon och följer oss över grusplanen till det växthus som nu är vackert placerat i en kant av den stora trädgården i Sandefjord söder om Oslo.

Det var när hon och maken Inge besökte en trädgårdsmässa som allt föll på plats. När de gick mellan utställarna tittade de av gammal vana på de mindre modellerna, men stannade ändå till vid ett stort växthus i lantlig stil – och där blev de fast. 

– Jag tyckte så mycket om den rustika prägeln, takhöjden och entrépartiet, säger Anne Kathrine och ler. När vi sedan fick höra att leverantören skulle sälja utställningsmodellen till reducerat pris behövde vi inte någon betänketid. 


LÄS ÄVEN: 11 fina växthus – från litet till stort


Förläng sommaren med ett växthus i trädgården
Gurkan med sin frodiga grönska och vackra gula blommor är Anne Kathrine Kronstads favorit i växthuset. Den och de andra grödorna trivs i det rymliga växthuset med högt i tak. Takfönstren öppnas automatiskt när det blir för varmt.
Förläng sommaren med ett växthus i trädgården
Med växthuset på 23 kvadratmeter har familjen Kronstad förverkligat drömmen om en plats för både odling och umgänge.

Egenodlade grönsaker

Huvudskälet till att skaffa växthus var möjligheterna till odling och att kunna förlänga säsongen. Anne Kathrine tycker om att laga mat av egenodlade grönsaker och älskar hela processen, att få följa utvecklingen av det lilla fröet till frodig planta och skörd. 

– Tänk att det är så stora krafter i ett litet frö, säger Anne Kathrine.

– Sedan är det fantastiskt att kunna hämta spröda gurkor och söta tomater till salladen. 

Familjen tycker att alla de grönsaker som odlas på hemmaplan smakar extra gott, både de som finns i växthuset och de som växer i pallkragarna utanför. En soppa kryddad med timjan och chili från växthuset ger en komplett smakupplevelse. 

– Att maten är renare känns också bra, konstgödsel och besprutning existerar inte här, säger Anne Kathrine.


LÄS ÄVEN: Bor i ett växthus: ”Jag vill inspirera andra att uppleva naturens läkande effekt”


Förläng sommaren med ett växthus i trädgården
I de sköna korg­stolarna kan familjen njuta av långa, varma kvällar på sommaren. Då sätter massor med stearinljus stämningen.

Vårsolen värmer tidigt upp växthuset och då börjar säsongen, både när det gäller odling och härliga måltider. Senare blir det många tillfällen till fest för släkt och vänner. När platsen i växthuset inte räcker till slås dubbeldörrarna upp och långbordet får fortsätta ut på trätrallen. 

– Vi både ser och hör varandra, säger Anne Kathrine och serverar sina brorsbarn Ada och Mira saft. De har varit med på många roliga pysselkvällar och släktkalas i det mysiga växthuset.

Favoritgrödan i växthuset är gurka. Plantorna med sitt omfångsrika och kraftiga växtsätt ger mängder av goda gurkor, många fler än familjen orkar äta upp. Det är anledningen till att alla gäster åker hem med en gurka i väskan. Anne Kathrine tycker att livet i trädgården har fått en extra dimension när det finns möjlighet att dela med sig av det goda. Nu är planen att sätta in en kamin, kanske i kombination med en ugn för bakning. Familjen kan inte få nog av sitt växthus och vill förlänga säsongen ytterligare. 

– Att ställa i ordning växthuset för besök berikar livet, säger Anne Kathrine.

Förläng sommaren med ett växthus i trädgården
Det stora trädäcket kompletterar det härliga trädgårdsrummet, där familjen praktiskt taget bosätter sig på sommaren.

LÄS ÄVEN: Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips


Anne Kathrines 3 bästa växthustips

  • Satsa på återbruk, och möblera med loppisfynd och vintage. Sköna sittplatser borgar för långa kvällar.
  • Lerkrukor passar alltid ihop, oavsett form och storlek. Med tiden blir de vackert kalkfärgade och mossbevuxna. Zink blir också bara vackrare när krukorna får patina. På sensommaren kan man ha turen att fynda krukor i handelsträdgården.
  • Upphöjda odlingsbänkar är både praktiskt och smart, speciellt i ett växthus på mur. Där stjäl muren annars ljus från lågt växande plantor.

Fakta om växthuset

Växthuset är av typen ”Spira Exclusive” från bossons.se, med golvyta på 23 kvm och takhöjd på 3 meter i nock. Det har två ingångar. Stommen är i lackerat galvaniserat stål. Putsade våtrumsplattor ger känslan av att växthuset är byggt på mur. Golvet är gjutet med golvvärme och det finns avlopp i odlingsdelen.  

Rulla till toppen