Ska du hyra ut huset på semestern? Tänk på det här!

Allt fler svenskar hyr ut eller byter hus på semestern. Här är några saker att tänka på innan de första gästerna checkar in.

Den nya delningsekonomin växer stort. Allt fler låter huset eller lägenheten jobba på semestern, perfekt om man till exempel bor i stugan på semestern. Bara på Airbnb finns i dag 25 000 svenska bostäder, en fördubbling sedan förra året. Mängder av hemsidor och appar gör att framtida hyresgäster och bytesfamiljer bara är en knapptryckning bort. 

Plattformarna för uthyrning och byte är uppbyggda så att man sätter omdömen på varandra, vilket bidrar till tryggheten – och populariteten. Det är enkelt att få referenser på hyresgäster och bytesfamiljer. 

– När man hyr ut eller byter sitt hus tar man en risk, därför är det viktigt att välja vem man släpper in, säger Andrea Ekeblad Szanto, jurist på Konsumenternas
Försäkringsbyrå.

Vid en uthyrning får du pengar, vid ett bostadsbyte öppnar du dörren för en annan familj och får själv bo i deras hem. Ett byte är kanske bäst för dig som gillar att knyta kontakter och är öppen för val av resmål, till exempel på Intervac. Uthyrning kan passa dig som har dubbla bostäder, kanske ett fritidshus som ibland står tomt. Du som äger en villa eller en sommarstuga har fritt fram att hyra ut eller byta huset. För bostadsrätt eller hyresrätt behövs tillstånd från förening eller hyresvärd.

Hemförsäkringen täcker en del men inte allt om du skulle få problem i samband med uthyrningen. Du kan få ersättning om gästerna orsakar skador på bostaden men bara om det är en olyckshändelse. Om de stjäl något får du inte ut några pengar. Dessutom gäller hemförsäkringen bara privatpersoner, den som hyr ut så mycket att det klassas som näringsverksamhet behöver ett tillägg.

– Det bästa rådet är att plocka bort alla prylar som man är rädd om och att ta en deposition, som kan täcka eventuella skador, säger Andrea Ekeblad Szanto.

Det kan vara bra att i förväg undersöka om gästerna har en egen hemförsäkring. Den kan nämligen ge dig rätt till skadestånd om de är oaktsamma. I spåren av den allt större delningsekonomin kan nya försäkringslösningar vara på väg. Försäkringsbolaget If har just presenterat marknadens första uthyrningsförsäkring, och vissa av plattformarna för uthyrning och byte har egna lösningar. 

Ett skriftligt avtal är avgörande om du och gästen blir oense om något, till exempel om hur eventuella skador ska ersättas. Mallar finns på uthyrningsplattformarna. 

Hur mycket är skattefritt?

Skattefritt upp till 40 000 kronor när du hyr ut rum eller privatbostad.

För småhus dessutom ett schablonavdrag på 20 procent av intäkterna.

För hyresrätt eller bostadsrätt dessutom avdrag för avgiften/hyran under perioden.

Källa: Skatteverket.se 

Rulla till toppen