Så gör du din trädgård redo för våren – 6 tips från experten

Anette Sievers är expert på allt som har med trädgård att göra. Här delar hon med sig av viktiga råd för dig som inte riktigt hunnit börja med trädgården än.

Så gör du din trädgård redo för våren:

1. Fyll krukor och korgar

Gör fint på din favoritplats i trädgården, planera och låt trädgårdslusten infinna sig. Många blommor tål lite kyla, till exempel är pelargon mycket tåligare än man kanske skulle kunna tro. Men man måste räkna med att det kan bli riktigt kallt på nätterna, så vänta med att sätta ut ömtåliga sommarblommor.

2. Vinterförvarade krukor

Dina vinterförvarade krukor kan långsamt sättas ut, till exempel buxbom och andra buskar. Tropiska växter som kanna är det inte tid för förrän risken för frost är över.

3. Räfsa och gräv

Klipp ner perennerna och klipp de torra växtdelarna över rabatten. Det är bra täckmaterial och ger struktur till jorden, men det behövs också lite naturgödsel för att få riktig växtkraft. Pelleterad gödsel på påse är behändigt.


LÄS ÄVEN: Plantera om dina krukväxter inför våren – 6 smarta tips


4. Se över gräsmattan

Räfsa upp stora mängder löv och gammalt gräs som kväver gräset, men låt annars gräsmattan komma igång innan du klipper. Göd med pelleterat naturgödsel. Det är också bästa medlet mot mossa.

5. Så tidiga fröer

Det är dags att så grönsaker och blommor i trädgårdslandet, men vänta lite med bönor och andra baljväxter som vill ha riktigt varm jord. 

6. Det finns tid

Om du inte hinner med allt just nu finns det tid! Gör lite i taget, snabba fröer som sallad kan man så i omgångar ända till juli. Och kryddväxter kan man sätta ut i krukor hela sommaren.


LÄS ÄVEN: Så beskär du dina äppelträd och andra fruktträd – 11 viktiga tips


Rulla till toppen