Så bygger du ett snyggt sidobord – till trädgården eller uteplatsen

Ett bord med skiva av betong och underrede av tryck­impregnerad furu är som gjutet för att stå ute året om.

Gjut och snickra snyggaste sidobordet till sommaren:

Snart är tiden här när man kan gjuta i betong ute i gröngräset. Vill du tjuvstarta innan det är varmt ute krävs en källare eller ett garage, det krävs också tak när betongen härdar. 

Den här beskrivningen av hur man gjuter bordsskivor kan användas till olika bord och bänkar för både inom- och utomhusbruk. Bordsskivan i beskrivningen är måttsatt för att passa till underredet i tryckimpregnerad furu, ritning nästa uppslag. Man kan också fynda ett stadigt bord på loppis och använda underredet. 

Ändra måtten om du vill göra en skiva av annan storlek. Tänk bara på att den färdiga betongskivan är tung, så gör den inte alltför stor. En riktigt stor skiva av betong kan vara smart att göra i flera delar. Vi använde formplywood med beläggning som en slät yta – det gör att betongen släpper lättare när det är dags att ta bort formen.

Gjut och snickra snyggaste sidobordet till sommaren

Du behöver:

 • Formplywood 12 mm
 • 1 st ca 500×1 300 mm (J)
 • 2 st 35×1 300 mm (K1)
 • 2 st 35×500 mm (K2)
 • Träskruv 3,5×40 mm
 • Silikon
 • Armeringsnät 340×1 140 mm
 • Maskeringstejp
 • Matolja
 • Finbetong 2 säckar à 25 kg

Gör så här:

Gjut och snickra snyggaste sidobordet till sommaren
1. Bygg gjutformen. Sidorna K1 och K2 är 35 mm breda, så skivan blir 35 mm tjock. Förborra i K1 och K2. Skruva fast dem mot skivan J med skruv uppifrån. Se till att gjutformens innermått stämmer. Försänk skruvarna.
Gjut och snickra snyggaste sidobordet till sommaren
2. Täta skarven mellan J och K och mellan K1 och K2 med en tunn sträng silikon. Doppa fingret i vatten med en droppe diskmedel i och stryk silikonsträngen jämn. Skarven blir tät och skivans kant blir lite rundad och därmed mindre känslig.
Gjut och snickra snyggaste sidobordet till sommaren
3. Försegla skruvarna med maskeringstejp som hindrar betong att fastna i skruvspåren så att de blir svåra att få bort. Klipp eventuellt till armeringsnätet. Det ska vara minst 30 mm mellanrum mellan nätet och formens kanter.
Gjut och snickra snyggaste sidobordet till sommaren
4. Nu är det dags att gjuta. Lägg formen på ett stabilt underlag där den kan ligga i fyra dagar.Kontrollera med ett vattenpass att formen ligger vågrätt. Smörj hela formen på insidan med formolja eller billig matolja.
Gjut och snickra snyggaste sidobordet till sommaren
5. Blanda betongen enligt anvisningar på förpackningen. Du behöver en rejäl murarhink och en betongvisp, som sätts på en kraftfull borrmaskin. Fördela betongen jämnt i formen med en murar-slev, fyll först upp den till drygt hälften.
Gjut och snickra snyggaste sidobordet till sommaren
6. Knacka rejält med hammare på formkanten ett upprepat antal gånger så att alla luftbubblor kommer upp till ytan. Man kan också montera en bult i en slagborrmaskin och trycka mot J för att vibrera upp luftbubblorna.
Gjut och snickra snyggaste sidobordet till sommaren
7. Lägg i armeringsnätet och tryck till lätt. Fyll resten av formen och knacka på formkanten igen, för att verkligen få bort all luft. Se till att armeringsnätet ligger under ytan och några centimeter från kanterna. Dra av ytan med en bräda mot K och släta till med en bred spackel.
Gjut och snickra snyggaste sidobordet till sommaren
8. Täck formen med plastfolie och vänta ett dygn. Lyft plasten och vattna betongen rikligt. Lägg på plasten igen och upprepa vattningen i ytterligare tre dygn. Efter fyra dygn har betongen härdat färdigt. Skruva bort skruvarna ur formsidorna K och ta bort sidorna.

Så snickrar du underredet

Underredet till bordet ska stå pall för tyngden från betongen. Vi snickrade det i tryckimpregnerat virke. 

Du behöver:

 • Tryckimpregnerad stolpe 70×70 mm (10,5 m)
 • 4 st 910 mm (A)
 • 2 st 350 mm (B)
 • 2 st 350 mm (C)
 • 2 st 1 010 mm (D)
 • 1 st 1 150 mm (E)
 • Trälim för utebruk
 • 4 st vinkelbeslag 70x70x55x2,5 mm
 • Rostskyddad skruv 5,0×60 mm
 • Ankarskruv 4,8×40 mm

I den totala mängden virke finns 10 procents marginal för spill. Beräkna för att få ut de hela längder som behövs.

Gjut och snickra snyggaste sidobordet till sommaren

Gör så här:

1. Såga till alla delarna A, B, C, D och E. 

2. Mät och markera för urtagen halvt i halvt på alla delar utom D. Notera att tvärslåarna C har urtag på mitten åt ett annat håll än urtagen i ändarna.

3. Ställ kap- och geringssågen i höjdled så att den sågar stolpens halva tjocklek, 35 mm. Prova på en spillbit. Såga många snitt tätt intill varand-ra innanför -markeringarna. Använd stämjärn för att få en slät botten. Testa så att delarna passar ihop och justera vid behov. Markera med siffror delar som passar ihop.

4. Limma och skruva med två skruvar 5,0×60 mm per fog ihop de två benparen. Skruva genom A in i B och C. Nedre tvärslån C ska ha urtaget i mitten vänt uppåt.

5. Ställ ben-paren upp och ner. Håll E på plats med tvingar. Limma och skruva E mot C med två skruvar 5,0×60 mm från undersidan i var ände.

6. Skruva med ankarskruv 4,8×40 mm fast ett vinkelbeslag i varje ände av de övre sargarna D. Placera de övre sargarna D på plats och skruva fast dem med ankarskruv mot tvärslåarna B.

7. Ytbehandla virket.

8. Lägg upp betong-skivan på bordsunderredet. Ytbehandla den gärna med olja, som ger ett bra skydd.

Scroll to Top