Så tar du hand om dina pelargoner – 10 värdefulla skötselråd

Hur mycket ska man vattna pelargoner och när ska man egentligen beskära dem? Här får du svar på dessa frågor – och många fler.

Om du tar hand om dina pelargoner på rätt sätt kan de överleva säsong efter säsong. Här ger vi 10 värdefulla skötselråd som får dina pelargoner att trivas.

Så tar du hand om dina pelargoner:

1. Pelargonen trivs på en solig glasveranda men också med att stå utomhus. Ställ i så fall ut den när risken för frost är över. Välj en plats som är solig, varm och vindskyddad. Blomningen kommer i gång av allt ljus.  

2. Vattna jämt under sommarhalvåret, men inte för mycket. Det är bra om jorden får torka upp något mellan vattningarna, känn efter med fingret. Pelargonen klarar torka men tillväxten blir sämre. 

3. Blomman vill ha mycket näring. Ge en svag dos näring varje gång du vattnar eller grundgödsla med långtidsverkande gödning när du planterar.

Så här lyckas du med dina pelargoner – 10 viktiga skötselråd
Foto: Istock

4. Använd alltid jord av god kvalitet. Det ska vara en näringsrik och porös blomjord avsedd för krukor. Det finns också speciell pelargonjord. Se till att krukan är väldränerad.

5. Ta bort vissna blommor och blad så kommer det snabbt nya. Var inte rädd för att knipsa bort blommor om tillväxten gynnas.

6. Bryt av de överblommade blomstänglarna längst ner vid basen med ett litet knyck.

7. På vintern vill pelargonen stå ljust och svalt, ca 8–12 grader.

Så här lyckas du med dina pelargoner – 10 viktiga skötselråd
Foto: Istock

8. Vattna bara försiktigt under viloperioden.

9. Beskär sent på vintern eller tidigt på våren.

10. Beroende på hur hårt du beskär din pelargonplanta så blir den lägre och knubbig eller hög och mer spretig. Välj själv hur du vill att din pelargon ska se ut. 

Ännu fler tips på hur du lyckas med dina pelargoner hittar här och här!

Rulla till toppen