Kika in i den magiska rosträdgården: ”vi märkte att rosorna trivdes och frodades”

I Kinnekulle finns en grön oas som är som en dröm för alla som älskar klassiska engelska rosor. Där har Bengt och Ann-Charlotte Kronberg en rosenträdgård med doft som sprider sig ända ut på vägen.

I en södersluttning på Kinnekulle finns en rosenträdgård med 600 rosor, med tonvikt på engelska rosor och gammaldags buskrosor. Det doftande paradiset är skapat av Bengt och Ann-Charlotte Kronberg.

– Jag älskar att öppna dörren på morgonen och känna rosdoften slå emot mig. Till och med folk som cyklar förbi på vägen utanför känner doften, säger Ann-Charlotte.

Det är 25 år sedan Bengt och Ann-Charlotte köpte det gula huset från början av förra seklet, som då var ett renoveringsobjekt med förvildad tomt. Det var den milsvida utsikten över ett vackert odlingslandskap som fick dem på fall. På södersluttningen i skydd av platåberget fanns också de perfekta förutsättningarna för att odla en rosenträdgård. 

Den här trädgården är en doftande dröm av rosor
Här bor: Ann-Charlotte och Bengt Kronberg. Jobbar med: Lärare och teletekniker, pensionerade sedan några år tillbaka. Huset och trädgården: En tidigare rättarbostad från början av 1900-talet i Husaby på Kinnekulle med 3 300 kvm trädgård med kalkrik jord. Instagram: @rosnord
Den här trädgården är en doftande dröm av rosor
Välkommen in till rosenträdgården! Två stadiga grindstolpar möter upp besökarna.
Den här trädgården är en doftande dröm av rosor
En doftande fikaplats mitt i trädgården utanför den före detta rättar­bostaden från förra sekelskiftet. I förgrunden ’Schneekoppe’, ’Fantin-Latour’ och ’Gros Choux d’Hollande’. Till höger lila flox.

LÄS ÄVEN: Fruktträd, rosor och syrensnår i den idylliska torparträdgården – kika in


Tio år innan rosträdgården anlades

Men det tog tio år innan paret satte spaden i jorden i den nya trädgården, först skulle huset göras i ordning. Efter ytterligare ett par år och ett besök vid den gamla prästgården i Östra Tunhem kom de i gång ordentligt. Platsen är känd för sina gammaldags rosor, de hänger högt och lågt.

– Det var underbart vackert och jag tänkte att ”så vill jag ha det”, säger Ann-Charlotte.

Men planteringen tog sin lilla tid. Bengt var den som åkte på själva grävarbetet.

– Det var fullt av kalkstensbitar överallt, men jag gjorde gropar för varje ros, satte dem djupt och fyllde på med rosjord, berättar Bengt.

Den här trädgården är en doftande dröm av rosor
Här kan man sitta omgiven av rosdoft och njuta av brisen på Kinnekulle. I äppelträdet klättrar en ’Albertine’.
Den här trädgården är en doftande dröm av rosor
Från trädgården har man milsvid utsikt över odlingslandskapet på Kinnekulle. ’Ispahan’ är en av Ann-Charlottes favoritrosor.
Den här trädgården är en doftande dröm av rosor
Den vackert melerade rosen ’Belle des Jardins’ till­sammans med lavendel.

Tåliga rosor

I början föll valet på rosor som i stort sett klarar sig själva. Det är också ett av tipsen till den som vill börja skapa sin egen rosenträdgård: Välj sorter som är tåliga och inte kräver så mycket skötsel, och satsa på rosor med olika blomningstid. 

Med tiden har allt fler ömtåliga sorter fått flytta in i rosenträdgården vid det gula huset, och nya avdelningar tillkommer varje år. I dag finns det nästan 300 sorter.

– Vi märkte ju att rosorna trivdes här, de växte och frodades. Vi har nog zon 1 eller 2. Det fläktar lite lagom men det är inga kalla nordanvindar, säger Ann-Charlotte. 

På vintrarna gör hon skisser och planerar noga sina inköp, så att rabatterna ska hänga ihop färgmässigt – rosa, vitt och gult. Inte så mycket rött och inga rabattrosor numera.

– Vi gillar oftast inte varandra, rabattrosor är för tuktade på något sätt, säger Ann-Charlotte. 

– Jag tycker om rosor för att de är lite oberäkneliga, att man aldrig vet hur de tänker växa. De kastar ut en arm här och en där. Därför blir det mest buskrosor och klätterrosor.


LÄS ÄVEN: Så lyckas du med rosorna – 9 skötseltips


Den här trädgården är en doftande dröm av rosor
I poolen kan man ligga och titta upp mot pergolan och rosenrabatterna.
Den här trädgården är en doftande dröm av rosor
Engelska ’Constance Spry’.

Varje år planteras nya buskar, som blir nya favoriter. Ett av förra vårens bästa val är svenska rosen ’Balder’. På årets lista över nya inköp står bland annat de engelska rosorna ’Snow Goose’, ’Eglantyne’ och ’Princess Alexandra of Kent’. Ann-Charlotte är stadig kund hos den välsorterade lokala handelsträdgården Melldala, men i år blir det även en tur till Skåne.

– Jag måste komma i väg till Flora Linnea, som har många sorter som jag vill ha.

Och Ann-Charlotte och Bengt tycker om att dela med sig av sin trädgård. De har ofta visningar av Gula husets rosenträdgård som den kallas, och i sommar finns det flera chanser att se den när rosorna är som vackrast. 

– Det är roligt att träffa människor som har samma intresse och är lika tokiga i rosor som jag är, säger Ann-Charlotte.


LÄS ÄVEN: Så skapar du en trädgårdsdröm med rosor och klematis


Rulla till toppen